Annons

Skaffa liten hund? Så väljer du rätt ras för dig

PURINA ONE

Planerar du att skaffa en liten hund?

I så fall: grattis! Du kommer att få en underbar kompis och älskad familjemedlem.

Men hur ska man tänka när man väljer ras?

Små hundraser blir allt mer populära, och det är inte svårt att förstå varför.

De fungerar ofta bättre i stadsmiljö, är lättare att ta med sig i vardagen och lever ofta längre än större hundar.

När du ska välja ras är det viktigt att inte falla för frestelsen att välja efter utseende. Alla hundraser har olika egenskaper, och hur gullig en hund än är kanske den inte passar dig och din livsstil. Tänk också på att även små hundar behöver uppfostran och motion.

Små hundars näringsbehov ser också annorlunda ut är större rasers. Purina ONE Small Dog har flera olika sorters våt- och torrfoder anpassade efter små hundars särskilda behov.

Här är en genomgång av några populära små hundraser:

Bichon havanais

En ras som blivit enormt populär de senaste åren, och det är lätt att förstå varför. Bichon havanais är perfekt som sällskapshund: vänlig, charmig och ivrig att vara till lags. De är lättlärda och passar bra för agility och lydnadsträning. Viktigt att veta är att de kräver mycket pälsvård – men en stor fördel är att de inte fäller.

Purina ONE Small Dog har flera olika sorters torrfoder anpassat efter små hundars särskilda behov. De är dessutom anpassade efter vilken livsstil din hund har.
EXTERN LÄNK:
Vilken blir din hunds favoritmat? Kolla in Purina One Small Dog – näringsrikt foder anpassat för små hundar!
 

Chihuahua

Världens minsta hundras och en renodlad sällskapshund. Chihuahuan hänger gärna med dig på det mesta, från agility till soffmys. Med en chihuahua får du en familjemedlem att tillbringa många år med: de kan leva i över 15 år. Med sin lilla storlek är de så klart ömtåligare än större hundar, men de är faktiskt tåligare än de flesta tror. Tänk på att inte dalta med den bara för att den är så liten!
 

Fransk bulldog

En trevlig och aktiv familjehund med mycket personlighet, som älskar att umgås och få uppmärksamhet. En ”fralla” anpassar sig lätt efter hur tillvaron ser ut i din familj – de kan vara härliga sällskap i både skog- och stadspromenader. Tänk på att allergier och hudbesvär är vanliga hälsoproblem, och även problem med andningsorganen förekommer. Det är viktigt att regelbundet torka rynkorna i ansiktet för att undvika hudproblem.

Purina ONE Small Dog har flera olika sorters blötfoder anpassat efter små hundars särskilda behov. De är dessutom anpassade efter vilken livsstil din hund har.
EXTERN LÄNK:
Upptäck Purina One Small Dog – näringsrikt foder anpassat för små hundars speciella behov
 

Mops

Med en mops får du en nyfiken, glad och trofast familjemedlem. De är utpräglade sällskapshundar som älskar att stå i centrum och kommer väldigt bra överens med andra hundar. Mopsar är lätta att uppfostra och har ett harmoniskt temperament. Rasens huvudform ökar risken för problem med andning och ögon, så se till att välja en seriös uppfödare som jobbar aktivt med hälsofrågor kring mopsar.

Jack Russell Terrier

Om du vill ha mycket hund i litet format är en jackis perfekt för dig! Det är en livlig, aktiv och social hund. Är ursprungligen en grythund och är därför lämplig för grytjakt, men en jack russell är också en härlig sällskapshund. Tänk dock på att jaktinstinkten finns där: jackisar brukar därför älska andra aktiviteter som agility och spår. Med en jack russell får du en tuff och aktiv hund i liten och söt förpackning.

Tax

En jakthund som används främst vid rådjursjakt – men också en populär och uppskattad familjehund! En vänlig, modig, envis och energisk hund. Taxar finns i tre olika pälsvarianter: korthårig, strävhårig och långhårig. De kommer dessutom i tre storlekar: normal, dvärg och kanin. Utgå därför från vad du vill göra med din tax innan du bestämmer dig: ska det vara en jaktkamrat, vill ni tävla och ställa ut eller är du ute efter en mysig sällskapshund?

Pomeranian

Denna oemotståndligt söta ras ser man ofta kändisar kånka omkring på. Pomeranian är dock en tuff hund i litet och gulligt format. Det är en pigg, glad och vänlig ras som blir väldigt fäst vid sin ägare. Gillar agility och brukar gå bra på utställningar. På grund av sin lilla storlek ska en pomeranian inte leka med större hundar och små barn. Eftersom de blir så fästa vid sin ägare kan de inte vara ensamma under längre stunder.

EXTERN LÄNK:
Vilken blir din hunds favoritmat? Kolla in Purina One Small Dog – näringsrikt foder anpassat för små hundar!

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladet:s redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.