Annons

Så väljer du rätt kattras – för din livsstil

1 av 3
Maine Coon kommer ofta bra överens med såväl besökare som barn och andra husdjur.
PURINA ONE

Planerar du att skaffa katt?
Då har du många härliga år att se fram emot!

Här kan du läsa mer om några vanliga kattraser – och få hjälp med att hitta den som passar dig bäst.

I Sverige är det allra vanligast med huskatter, även kallat bondkatter. Men det finns också ett antal populära kattraser.

Om du väljer att köpa en raskatt kan du ofta ha lite bättre koll på vad du kan förvänta dig av din nya familjemedlem, eftersom raskatter avlas efter särskilda egenskaper. Men kom ihåg att alla katter är  individer, med egna personligheter och olika behov!

Purina ONE har ett brett utbud av foder, anpassade efter olika katters olika näringsbehov.

Här är några av de populäraste kattraserna:

Ragdoll

Denna kramvänliga kisse har länge varit väldigt populär. Ragdoll är en stor, tystlåten och lugn ras som älskar att umgås med sina människor. Namnet kommer av att den har en tendens att slappna av helt när man lyfter den, som en trasdocka. De brukar fungera väl ihop med andra människor, barn och husdjur och är därför ofta en bra familjekatt. Ragdollens päls är i regel lättskött och bör kammas ungefär en gång i veckan – vilket många katter tycker är skönt och mysigt!

Maine Coon

En stor, stabil och social ras som ibland kallas ”the gentle giant”, den vänliga jätten. Den kommer ofta bra överens med såväl besökare som barn och andra husdjur. En maine coon följer gärna sina ägare och kollar vad de sysslar med, och behöver måttligt med uppmärksamhet. De har ofta lätt att anpassa sig till sin hemmiljö och kan därför bo i både hus och lägenhet. Bra att veta är att de fäller mycket päls!
EXTERN LÄNK:
Purina One – kattmaten som anpassats för din katts specifika behov

Sibirisk katt

En social, ”pratsam” och lättlärd katt, som många uppfattar som hundlik i sitt sätt: de kommer ofta och hälsar på sina människor vid dörren och vill gärna vara där människor är. I likhet med många andra storvuxna katter utvecklas de långsamt och brukar anses vara fullvuxna först runt fem års ålder. En del allergiker upplever att de tål sibiriska katter bättre än andra raser. Bra att veta är att en sibirisk katt inte vill vara ensam många timmar, och att du bör vilja leka mycket med den!

Norsk skogkatt

En lekfull och intelligent ras, som gärna är bland sina människor men inte kräver så mycket uppmärksamhet. De är ofta självständiga och inte så mycket för att tillbringa all sin tid i ditt knä, men gosar gärna på sina villkor. Norska skogkatter fungerar bra som innekatter, men vill gärna ha tillgång till en trädgård eller uteplats. De är ofta relativt tystlåtna, och kan vara ganska reserverade mot nya människor.

EXTERN LÄNK:
Hitta maten som passar just din kisse bäst – kolla in Purina One här!

Bengal

Denna ras har avlats fram genom en blandning av tamkatt och den vilda leopardkatten. Bengalen imponerar med sin storlek, sin långa, muskulösa kropp och sitt kamouflagefärgade mönster. Det är en aktiv och social innekatt, och många tycker att de påminner om hundar: exempelvis kan de lära sig att gå i koppel. Till skillnad från de flesta katter gillar de ofta att bada. Bra att känna till är att bengaler ofta vill ha en kattkompis, och att de kan vara ganska högljudda!

Devon Rex

En social, lekfull och nyfiken katt som älskar uppmärksamhet och ofta fungerar bra med barn. Rasen är ofta kelig och på grund av sin tunna päls älskar de värme – de bör därför inte vara utekatter. De fäller väldigt lite päls, men bör badas ofta för att hållas rena. Rasen brukar anses vara allergivänlig, men det är ingen garanti! Bra att veta är att de ofta behöver mycket uppmärksamhet av sin ägare. Om katten lämnas ensam många timmar om dagen är det bra att skaffa en kattkompis.
EXTERN LÄNK:
Hitta maten som passar just din kisse bäst – kolla in Purina One här!

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladet:s redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.