Annons

Därför får du ont i tänderna av choklad

Foto: Colourbox
SENSODYNE

Mums med choklad, eller?

Ibland kan godbiten mest ställa till med problem.

– Ilningar eller isningar i tänderna kan vara mycket irriterande, säger tandläkaren Johanna Kjellström.

Många upplever ilningar och tillfällig smärta i tänderna ibland. Nästan 7 av 10 svenskar upplever dessa obehag när de äter kall mat eller dricker kalla drycker. Varm mat och dryck ställer också till det för många av oss. Ungefär hälften av svenskarna får ilningar och smärta bara av att andas in kall luft. Söt mat är också en orsak till dessa obehagskänslor. Vissa personer upplever ilningar till och med när de borstar tänderna, särskilt om de sköljer munnen med kallt vatten.

– Det är oftast ofarligt, men kan vara mycket irriterande, säger Johanna Kjellström, tandläkare på Dagnelidkliniken i Göteborg.

Borsta inte för hårt

Så vad är det som gör att något så oskyldigt som en isbit eller lite choklad kan göra att vi får ont i tänderna?

Risken finns att du har överkänsligt dentin, mer känt som ilande tänder. Tandkänslighet orsakas av att dentinet, den mjukare delen av tänderna som ligger under tandemaljen, gradvis friläggs. Normalt täcker tandköttet tandens rotyta och emaljen täcker det underliggande dentinet på tandkronan.

Men på grund av till exempel felaktig tandborstteknik, tandgnissling, frätskador (erosioner) och tandlossning kan rotytan på tanden blottläggas och emaljen på kronan kan nötas ner.

– När man sedan äter till exempel något sött som en chockladbit eller något varmt eller kallt så kommer detta i direktkontakt med det blottade dentinet. I dentinet finns många små kanaler med vätska i som då sätts i rörelse och förmedlar en ilning eller isning in till tandens nerv. Smärtan som uppstår är ofta skarp men kortvarig, säger Johanna Kjellström.

De flesta som drabbas är mellan 20 och 50 år.

Jaha, måste man sluta äta choklad om man får ont?

– Självklart skall man inte sluta unna sig en chokladbit ibland eller sluta äta glass för att man lider av ilningar. Jag brukar alltid rekommendera en undersökning av tänderna först för att utesluta hål eller sprickor i tänderna som måste åtgärdas. När det är konstaterat att tänderna är friska kan man på olika sätt förebygga ilningar.

Man kan till exempel behöva byta tandborstteknik eller skaffa sig en bettskena.

– Det är inte heller helt ovanligt att det kan krävas ett besök hos en tandhygienist för att få rent runt tänderna. Men hos de allra flesta räcker det med att byta till en tandkräm som förebygger ilningar.

Tandkrämen som hjälper

Sensodyne innehåller kaliumnitrat som verkar för att lindra ilningar i tänderna. Kliniska studier visar att kaliumnitrat successivt minskar ilningar i tänder på några veckor. Regelbunden användning av Sensodyne två gånger om dagen minskar ilningar efter 2 veckor, vilket fortsätter med kontinuerlig användning

– Sensodyne är speciellt utformad för att lindra ilningar i tänderna, säger Johanna Kjellström.

EXTERN LÄNK:

  Hitta rätt munvård för dig – med enkla testet

CHSE/CHSENO/0012/17

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.