Dagens namn: Pontus, Marina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
ANNONS

"Jag var överväldigad av känslor efteråt"

Svenska Spel

Medmänsklighet, respekt och allas lika värde.

Det är grundpelarna i innebandyföreningen IBF Säters verksamhet.

Nu uppmärksammas klubben av Svenska Spels ungdomsinitiativ Gräsroten.

– Av alla innebandyklubbar i Sverige så väljer de oss, säger klubbens ordförande Helén Johansson.

Dalaklubben IBF Säter i har länge arbetat för att vara en jämställd förening. Från styrelse och ledare, till aktiva och föreningsdomare.

Bland annat spelar föreningen med regnbågsfärgade kaptensbindlar för att demonstrera en tydlig ställning för medmänsklighet, respekt och allas lika värde.

Det är några av anledningarna till att innebandyklubben nu hyllas av Svenska Spels ungdomsinitativ Gräsroten.

"Alla har en funktion"

Helén Johansson är ordförande i föreningen, och lägger stor vikt vid det arbete IBF Säter gör.

– Att fortsätta arbetet med jämställdhet är en självklarhet för oss. Alla ska få vara med utifrån sin egen förmåga. Alla har vi en funktion att fylla.

Hon berättar att klubben närmar sig en jämn fördelning mellan män och kvinnor i såväl ledarstaben som i styrelsen. Och målsättningen är att snart kunna starta ett seniorlag även för damer.

Hur kommer det sig att ni använder regnbågsfärgade kaptensbindlar?

– Vi vill visa att vi välkomnar alla. Vi vill visa att med medmänsklighet och öppenhet till varandras olikheter kan vi med gemenskap, respekt och kärleken till innebandyn skapa duktiga spelare, barn, ungdomar och vuxna.

 

EXTERN LÄNK:

Välj den förening du vill ska ta del av 50 miljoner!

Tilldelades 7 000 kronor

Gräsroten är ett ungdomsinitiativ från Svenska Spel där 50 miljoner kronor delas ut årligen till ungdomsidrotten och idrottsföreningslivet i Sverige. Det är Svenska Spels kunder som själva bestämmer vilka föreningar som får dela på pengarna genom att ansluta sig till Gräsroten och välja sina favoritföreningar. Vid den senaste utbetalningen såg 455 696 kunder till att 7 972 föreningar inom 71 idrotter fick ta del av pengarna.

I fjol tilldelades IBF Säter 7 000 kronor.

– Alla pengar är välkomna i en så här liten förening. Pengarna gick direkt till de olika lagen så de kunde hitta på något skoj, förstärka ”vi-känslan” utanför planen. Det blev allt från Leos Lekland för knattarna till Lazerdome för de lite äldre, säger Helén Johansson.

Men överraskningen stannade inte där. På uppdrag av Svenska Spel och Gräsroten skickades världens bästa manliga innebandyspelare, Alexander Galante Carlström, och landslagsstjärnan Amanda Delgado Johansson ut för ett minst sagt exklusivt träningspass.

"Helt överväldigad av känslor"

Det var IBF Säters intet anande F00/02- och P01/03-lag som fick sig en kalldusch när idolerna plötsligt intog träningsgolvet.

– Pojkarna stirrade ner i golvet och flickorna vek bort blicken, tjuvkikade under luggen och viskade med varandra. På läktaren hördes yngre spelare som förundrades, ”Titta, det är ju Galante!”. 

Helén Johansson berättar att ungdomarna till en början knappt ens vågade prata med stjärnduon, men att träningen till slut blev en succé. Upplevelsen kommer varken ungdomarna, eller hon själv, att glömma i första i taget.

– Jag var helt överväldigad av känslor när jag kom hem. Av alla innebandyklubbar i Sverige så väljer de oss. Det är stort och jag är stolt över att få vara med.

 

EXTERN LÄNK:

Välj den förening du vill ska ta del av 50 miljoner!

Annons:

Detta innehåll är framtaget av vår partner.

Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

LÄS MER FRÅN Svenska Spel
Om Aftonbladet