Annons

Idéerna som vill göra världen bättre

SWEDBANK

Drönare som kan leverera medicin i katastrofområden, en app som vill minska matsvinnet i skolan och en metod för att tillverka solceller mer resurseffektivt. Bredden på 2017 års vinnare i entreprenörstävlingen Swedbank rivstart är stor.

– Nu är tävlingen tillbaka. Har du en idé med en stark affärspotential och som samtidigt kan göra världen lite bättre kan du vara med och tävla om 500 000 kronor, säger Jessica Wiman, projektledare på Swedbank.

Förra året fick Swedbank in hela 4 321 bidrag till entreprenörstävlingen rivstart. I prispotten låg 250 000 kronor till vinnarna och Swedbanks stöd för att utveckla verksamheten ytterligare.

– Vi letade efter idéer med en stark affärspotential och som samtidigt vill göravärlden lite bättre. Det finns många innovationer och entreprenörer i Sverige och världen men vi vill stärka just de idéerna som har potential att förbättra samhället. Vi vill uppmärksamma entreprenörer som tar det ett steg längre, säger Jessica Wiman.

Vinn 500 000

Något som imponerade på henne och tävlingsjuryn var bredden på idéerna med smarta och hållbara innovationer inom appar, jordbruk och industriprocesser. Dessutom kom det in bidrag från norr till söder – att bidra till en bättre värld är verkligen inte begränsat till storstäderna.

Nu är tävlingen Swedbank rivstart tillbaka och återigen öppen för bidrag fram till den 1 december. Kravet är samma som förra året - har du en idé med en stark affärspotential och som samtidigt kan göra världen lite bättre kan du vinna 500 000 kronor.

För att inspireras kan du här under läsa en kort sammanfattning om ett par av finalisterna i förra årets tävling.

EXTERN LÄNK:

Tävlingen Swedbank rivstart - gör världen bättre med din affärsidé

SÅNI Innovation AB - Sundsvall, Sofia Nordell

Sofia Nordell skapade en app som får ungdomar att äta sin skolmat, och som samtidigt minskar svinnet och sopkostnaderna. En win-win-situation för alla: skolor, elever, restauratör, producent – och för miljön.

GLOBHE DRONES AB - Stockholm, Helena Samsioe,

GLOBHE är ett drönarföretag som hjälper sina kunder med effektivare kartläggning, godstransporter, datainsamling, film och fotografering. Särskilt fokus har man på utsatta områden med besvärlig infrastruktur – där man erbjuder medicinska transporter, kartläggning av områden efter naturkatastrofer och wifi när infrastrukturen temporärt ligger nere.

Epishine AB - Norrköping, Emma Woxlin

Epishine har utvecklat en metod för att tillverka solceller på ett resurseffektivt, billigt och skalbart sätt – vilket möjliggör trådlös energiförsörjning till sensorer för den växande ”Internet of Things”-marknaden. Potentialen till storskalig produktion kan dessutom på sikt ge människor som tidigare inte haft råd, tillgång till ren elektricitet.

Worldish AB - Linköping, Abhishek Jacob Chethikatt och Naveen Sasidharan,

Den digitala översättningstjänsten Helen vill överbygga språkbarriärer mellan patienter och personal inom sjukvården – något som är viktigt inte minst vid nödsituationer. Appen vill möjliggöra en snabbare och bättre tillgång till vård för patienterna – och en bättre och mer effektiv arbetssituation för vårdpersonalen.

EXTERN LÄNK:

Tävlingen Swedbank rivstart - gör världen bättre med din affärsidé

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.