Annons

Därför har vindrutan en avgörande roll

VOLVO CAR SVERIGE

I en Volvo spelar vindrutan en avgörande roll. Inte bara för sikt och vindskydd utan även väghållning, krocksäkerhet samt avancerade förarstöd och system för förarstöd är helt beroende av vindrutans egenskaper. Detta är viktigt att tänka på om du måste byta till en ny.

Från början hade vindrutan bara en funktion – att skydda föraren mot väder och vind under körning. Rutorna har i takt med att bilarna blivit säkrare genomgått en otrolig utveckling. Från fönsterglas, via härdat glas, till dagens högteknologiska lamellglas – som fyller en avgörande roll för bilens funktioner inom en rad områden.

Autobroms och varningssystem

Volvos system för autobroms har en kamera och en laser monterade på insidan av vindrutan. För att de skall fungera perfekt, och för att bilen skall upptäcka hinder och faror, så måste vindrutan uppfylla Volvos specifikationer. Lika viktigt är att den monteras på rätt sätt och med rätt typ av lim. Även en liten skillnad på glasets tjocklek, kvalitetsskillnad, eller fel vinkel, påverkar kamerans funktion.

Krockskydd och stabilitet

En styv kaross ger pålitliga och trygga köregenskaper. Vindrutan är en bärande del i bilens konstruktion och Volvo Original vindrutor är exakt utformade för att ge bilen de önskade egenskaperna.  Vindrutan är också ett viktigt stöd för airbagen på passagerarsidan. 

Bästa utsikten

Vindrutan utsätts för enorma påfrestningar med damm, snö, regn, salt och sol. Det gör att även en ruta av bästa kvalitet har påtagligt slitage redan efter 15 000 mil. Sikten blir sämre, speciellt i mörkerkörning och vid motljus då ljuset bryts i det repiga glaset. En ny vindruta är ett enkelt sätt att ge bilen tillbaka lite av sin nybilskänsla – samtidigt som säkerheten ökar.

Samma precision som på fabriken

Behöver du laga eller byta vindruta på din Volvo vänder du dig till Volvoverkstaden. Här används bara Volvo Original vindrutor och vindrutelim och monteras enligt Volvos strikta monteringsanvisningar. Dessutom gör Volvoverkstaden kalibrering för att kontrollera att alla system för förarstöd fungerar som de skall med den nya rutan.

Extern länk:

Därför är vindrutan mer än bara en vindruta

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladet:s redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.