ÅSIKT

Skärp er – damfotboll är mer än EM och VM

Debattörerna: Svenska medier måste höja sig i sin bevakning, inte bara när det är mästerskap

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT
Damfotbollen förtjänar mer bevakning. Vi vet hur dåliga villkoren är för damfotbollen när det gäller resurser och attityder gentemot kvinnliga spelare och ledare. Vad vi däremot pratar mer sällan om är hur dåligt vi supportrar behandlas, skriver debattörerna.
DEBATT

DEBATT. För svensk del tog Fotbolls-EM slut lite för tidigt, men mästerskapet har fortsatt locka tv-tittare och åskådare även efter det svenska uttåget och i dag har vi nått finalen.

SVT och TV4 har sänt under hela EM. Sändningarna har ofta börjat med en timmes försnack innan matcherna – något som tidigare inte alls har varit självklart.

Vi är många som följer EM, även när inte Sverige spelar. I mästerskapen ser vi världsstjärnor spela – däribland nya spelare som vi inte har sett förut. Spelare vi njuter av att se. Spelare som finns i de europeiska ligorna. Frankrike, England, Tyskland och Sverige. Ligor som håller en hög nivå och där intresset är stort.

Trots den förhållandevis goda bevakningen från SVT och TV4 anser vi att svenska medier överlag inte är i fas med den moderna världen.

I Rylles tipsgrupp är vi ett gäng på nära 100 personer som älskar damfotboll och följer den noga. Vi tippar resultat, analyserar och diskuterar allt rörande damfotbollen. Vi tipsar varandra om var man kan hitta information och se matcher.

Det finns sidor som damfotboll.com som drivs av eldsjälar och det är vi tacksamma för. Men damfotbollens supportrar förtjänar, liksom spelarna, att tas på allvar.

Aftonbladet har en egen ”ligabibel” där herrfotbollen analyseras på djupet. Nu kräver vi i Rylles tipsgrupp att damligorna i Europa får en likadan. Tänk att få chansen attfölja Pernille Harder i Wolfsburg, Demi Stokes i Manchester City, Veronica Boquete och Emma Berglund i PSG och Stina Blackstenius i Montpellier.

Damfotbollen förtjänar mer bevakning. Vi vet hur dåliga villkoren är för damfotbollen när det gäller resurser och attityder gentemot kvinnliga spelare och ledare. Vad vi däremot pratar mer sällan om är hur dåligt vi supportrar behandlas.

Varken SVT eller TV4 lägger energi på att köpa rättigheter för att sända damallsvenskan. Medan de som följer herrfotboll kan läsa om spelare, ligor och klubbar i ett otal magasin och där tv täcker i stort sett varenda liga, får vi som följer damfotboll leta oss fram till information om matcherna. Det måste bero på totalt ointresse från media att inte rapportera om damfotboll.

Under de senaste mästerskapen har det varit möjligt att köpa album och klisterbilder, men få affärer säljer dem och samlare får främst gräva vidare på internet.

I Aftonbladets förra ”fotbollsbibel” inför Allsvenskan fanns det 220 sidor. Varje herrlag hade minst fem sidor var. Snällt räknat fanns det tio sidor om hela damallsvenskan. Tio sidor. Ligabiblar, extra bilagor inför allsvenskan och album inför mästerskap är bra sätt att skapa intresse för spelare och matcher, vilket i sig leder till mer intresse.

Vi har sett hur många som följt VM och EM i damfotboll – det finns intresse, supportrar och en marknad. Nu är det dags att komma in i matchen, Aftonbladet och övriga medier som gör anspråk på att leva i en modern värld!

Jessika Rylle Spångberg
Stina Svensson
Marie Holmgren
Katarina Svensson
Jessica Wetterling
Emma Wennerholm
Jessica Nyström
Christine Kikki Lenander
Jonna Valenzuela

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.