Era dimridåer sänker förlossningsvården

Replik från Vänsterpartiet i frågan om trygga förlossningar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vänsterpartiet i riksdagen vill se nationella riktlinjer som tryggar förlossningsvården för alla födande. Det krävs ett politiskt ansvarstagande för trygga förlossningar mer ”hands on” än marknadstänk och dimridåer, skriver debattörerna.
Vänsterpartiet i riksdagen vill se nationella riktlinjer som tryggar förlossningsvården för alla födande. Det krävs ett politiskt ansvarstagande för trygga förlossningar mer ”hands on” än marknadstänk och dimridåer, skriver debattörerna.

REPLIK. I Stockholms läns landsting där högern snart haft makten i elva år pågår en förlossningskris – man klarar inte av att säkra förlossningsvården.

Vänsterpartiet förhandlade in medel till förlossningsvården – 200 miljoner kronor 2015 och därefter 400 miljoner kronor per år under mandatperioden i regeringens budget. Dessutom 500 miljoner i vårbudgeten. Stockholms läns landsting kommer att få cirka 100 miljoner till förlossningsvården från vårbudgeten.

Den borgliga majoriteten i landstinget och den förra regeringen (2006-2014) har inte brytt sig om att uppgradera eller säkra förlossningarna. Att nu inte använda det stora tillskottet till förlossningar till att bemanna upp är ett stort svek mot de kvinnor som nu står inför ett permanent kritiskt läge i förlossningsvården.

BB Sophia är ett tydligt avskräckande exempel på ett av alliansens privatiseringsexperiment. Förlossningsvården i Stockholm lider fortfarande av platsbrist efter det att BB Sophia stängde i maj 2016. Då fick länet en förlossningsklinik mindre och därmed fattas 3 000 förlossningsplatser årligen. En tydlig kris.

Den nya förlossningskliniken som planeras på S:t Görans sjukhus är försenad till 2022. Där planeras för väldigt tidig hemgång trots att vi vet att många familjer vill stanna några dagar för att landa. Valfrihet vad gäller förlossningar är inte den styrande högermajoritetens motto.

Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting har i sitt budgetförslag 1 miljard för höjda löner, bättre arbetsvillkor, fler kollegor och mer inflytande för barnmorskor, sjuksköterskor och undersköterskor.

Vänsterpartiet i riksdagen vill se nationella riktlinjer som tryggar förlossningsvården för alla födande. Det krävs ett politiskt ansvarstagande för trygga förlossningar mer ”hands on” än marknadstänk och dimridåer.

Karin Rågsjö (V), vårdpolitisk talesperson
Håkan Jörnehed (V), oppositionslandstingsråd

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE