Få partier så skyldiga som L till vårdplatsbrist

Vänsterpartiet: Vansinne att tro att sjukvårdens problem kan lösas utan rejäla satsningar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I själva verket är Liberalerna ett av de partier som ivrigast genomfört sparkrav efter sparkrav på landets sjukhus. På det stora Södersjukhuset, mitt i det Stockholm där Liberalerna styr, nåddes personalen i förra veckan av beskedet att sjukhuset behöver spara 80 miljoner i personalkostnader nästa år, skriver Karin Rågsjö, Vänsterpartiet.
I själva verket är Liberalerna ett av de partier som ivrigast genomfört sparkrav efter sparkrav på landets sjukhus. På det stora Södersjukhuset, mitt i det Stockholm där Liberalerna styr, nåddes personalen i förra veckan av beskedet att sjukhuset behöver spara 80 miljoner i personalkostnader nästa år, skriver Karin Rågsjö, Vänsterpartiet.

REPLIK. Svar till debattartikeln En nationell satsning på vårdplatser krävs och repliken Fler vårdplatser kräver minskad administration.

Det är bäst att hålla sig frisk på sommaren i Sverige. Årtionden av nedskärningar i sjukvården och en allt för slapphänt syn på personalens villkor har gjort att en sjukvård i världsklass återkommande haltar under årets sommarmånader.

Repliken från Lina Nordquist från Liberalerna visar tydligt hur denna attityd upprätthålls. Sveket mot personalen och i förlängningen patienterna vet snart inga gränser när nya sparkrav ska verkställas runtom i landet.

På det stora Södersjukhuset, mitt i det Stockholm där Liberalerna styr, nåddes personalen i förra veckan av beskedet att sjukhuset behöver spara 80 miljoner i personalkostnader nästa år.

På Skaraborgs sjukhus i Västra Götaland, även det styrt av Liberalerna, är sparkravet istället på hundratals miljoner kronor. Runtom i landet ställs liknande sparkrav.

I Liberalernas sjukvårdssystem gör nätläkare miljonvinster och akutsjukhusen besparingar. Vad är det egentligen som försiggår?

Nordquist (L) målar upp en dimridå i sin artikel. Vi har hört den förut. Sjukvårdens problem är att den tyngs av administrativa bördor, brukar det heta.

I själva verket är Liberalerna ett av de partier som ivrigast genomfört sparkrav efter sparkrav på landets sjukhus. Få andra partier kan sägas vara mer medskyldiga till den uppkomna situationen än Liberalerna.

Vänsterpartiet arbetar också för att den administrativa bördan ska minska, men att tro att sjukvårdens bekymmer kan lösas utan rejäla satsningar är att bejaka en vanföreställning.

Vi delar överläkare Daniel Molins syn på sjukvårdens behov, som han beskriver i sin ursprungliga debattartikel som Liberalernas replik är ett svar på.

De bristfälliga villkoren för personalen skapar en situation där inte alla vårdplatser kan bemannas. En redan utarmad yrkeskår, vars insatser under pandemin var direkt avgörande för att vårt sjukvårdssystem inte kollapsade, förväntas nu både beta av en enorm vårdskuld och upprätthålla den vanliga verksamheten.

Med de nya sparkraven blir det ännu färre kvar att ta sig an den tunga uppgiften. Ekvationen går inte ihop. För Vänsterpartiet är det uppenbart att nationella satsningar behövs för att säkra fler vårdplatser och en jämlik vård i hela landet.

Daniel Molin målar upp en hedervärd väg framåt. Solidaritet mellan yrkesgrupper inom vården i kravet på en drägligare arbetssituation och en rörelse av vårdanställda och patienter som gemensamt kräver en sjukvård att lita på är en bra början.

Men vi i politiken måste också ta vårt ansvar. Vi måste klara av att säkra en välfinansierad och hållbar välfärd. Vänsterpartiet är måna om att hålla denna debatt vid liv, det rör trots allt själva kärnan av vår välfärd. Vi driver en rad krav på området, bland annat:

  • En nationell satsning på fler vårdplatser genom förbättrade villkor för personalen.
  • Satsningar på en utbyggd primärvård med exempelvis dygnet runt-öppna vårdcentraler för en effektiv avlastning av landets akutmottagningar.
  • Bort med privata vinster inom hälso- och sjukvård. Varje krona ska gå till patienterna och de anställda.
  • Satsningar på en jämlik vård över hela landet.

Att urholka svensk sjukvård ytterligare riskerar inte bara patienters liv utan kommer också att bränna ut vår vårdpersonal. Fler sparkrav är inte bara ovärdigt och oansvarigt, det är rent av farligt. Det är dags för satsningar istället!


Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson, Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE