Månggifte i Nacka - då jublar islamisterna

Debattören: Hur många kliv bakåt klarar vårt samhälle?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Backa Nacka! Bättre än så här kan vi, skriver Bahareh Mohammadi Andersson. Bilden är ett montage.
Backa Nacka! Bättre än så här kan vi, skriver Bahareh Mohammadi Andersson. Bilden är ett montage.

DEBATT. Scrollar igenom flödet på sociala medier i dag och sätter nästan kaffet i halsen.

Det verkar inte bättre än att Nacka kommun har köpt upp tre bostadsrätter åt en man med tre fruar och en massa barn. Ja ni läser rätt, detta är inget aprilskämt.

Min första impuls är att skratta åt alltihop. Jag bryr mig inte nämnvärt om hur många partners människor väljer att ha, vem de ligger med eller hur människor väljer att älska varandra i olika konstellationer. Så länge samma regler gäller för alla och alla är med på det så har jag inga problem. 

Men skrattat fastnar på något sätt i halsen denna gång. Nacka kommun köper tre bostadsrätter åt en man med tre fruar.

Man menar att man bara försöker att följa de hårda anvisningskrav som svenska kommuner i dag står inför, och man menar att det får accepteras att mannen är polygam eftersom äktenskapen ingåtts innan familjen/familjerna kom till Sverige. Enligt min mening har Nacka kommun byggt upp ett harem i sin kommun. Hur många kliv bakåt är vi beredda att ta? Vad är nästa steg? Får detta ske 2017?

Någonstans på avstånd kan jag nästan ana mig till jubelropen från skäggiga fanatiker som med religionen som vapen förtrycker kvinnor. Polygami gagnar de fanatiker som nu säkerligen applåderar av glädje för att det svenska samhället vill ge dem rätt att legitimera och legalisera att mannen har rätt att gifta sig med flera fruar.

Polygami accepteras nämligen inte på bägge håll vill jag upplysa er om. Det är under inga omständigheter ok för en kvinna att gifta sig med tre män. 

Detta har jag själv blivit tydligt informerad om när jag deltog i filmandet av SVT:s ”Imamernas Råd”. En av imamerna som jag sökte upp för programmets räkning berättade då för mig att det är ok för en man att ha flera fruar, och att kvinnor förväntas lyda sin man, att de förväntas ställa upp på sex när helst han har lust med det. Kvinnor förväntas acceptera att ett visst mått av våld utövas i skydd av en söndertolkad religion.

De som vill tillåta månggifte borde ta en studieresa och besöka några länder så som Saudiarabien där polygami är lagligt. Jag undrar om Nacka kommun eller Migrationsverket  skulle ha lust att ingå i ett Harem?

Nej Sverige, och nej Nacka. Bättre än så här kan vi.

Låt oss inte hamna i ett läge där vi i vår strävan att göra rätt utifrån anvisningskraven utsätter redan försvarslösa kvinnor för mer förtryck och våld.


Bahareh Mohammadi Andersson, människorättsaktivist och lokalpolitiskt aktiv (L).


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE