ÅSIKT

Vi genomskådar retoriken, Regnér

Slutreplik från Christian Wass om personlig assistans

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Christian Wass bemöter Åsa Regnérs replik.

SLUTREPLIK. Åsa Regnérs replik på min debattartikel är ett vackert självmål från en minister som grovt underskattar vår förmåga att genomskåda retorikens tunna fernissa. En falskt spelad melodi på ett genomruttet instrument.

Rent löjeväckande blir det när hon skriver att ”Vi behöver både stärka kvaliteten och bromsa kostnadsökningarna.” Finns det någon som inte förstår vilken av ambitionerna som först får stryka på foten när detta ”mission impossible” stöter på patrull?

Medan Åsa Regnér beställer utredningar, för fram felaktiga ekonomiska antaganden som sanningar och gång på gång säger sig vurma för denna fantastiska frihetsreform, fortsätter verkligheten att skörda sina offer.

En människa går en kvalfylld död till mötes inne på en gallerias toalett, som en direkt konsekvens av indragen assistans. En förtvivlad mamma står på köksgolvet och ser framför sig sitt älskade barn, som just blivit fråntagen alla möjligheter att leva med sin familj. En blind kvinna tvingas tillbaka till hemtjänst och husarrest eftersom hon inte längre bedöms ha behov av ledsagning.

”Vi behöver göra flera saker samtidigt”, skriver Åsa Regnér.
Några av de sakerna borde i anständighetens namn vara att omedelbart sluta trakassera alla dessa människor som råkat dra en nitlott i livet, att återkalla regleringsbrevet till Försäkringskassan där de uppmanas ”bryta utvecklingen av antalet assistanstimmar” och införa ett nödstopp mot alla beslut om indragen assistans. 

Det vore en klar och tydlig markering mot att regeringen inte bara ser kostnaderna för assistansen.

Christian Wass, civilekonom, fd aktiemäklare, inspirationsföreläsare