Magdalena Andersson (S): Vi är beredda att ta ansvar

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Regeringen har har tappat tron på sin egen politik

Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson.

Arbetslösheten i Sverige – 8,4 procent – är mycket hög. Ungdomsarbetslösheten har bitit sig fast kring 25 procent. Arbetslösheten är högre än i våra grannländer – och högre än i nästan alla jämförbara länder. I vårpropositionen framhåller regeringen att arbetslösheten kommer att fortsätta öka i två år. 2017 väntas arbetslösheten ligga på samma ungefärliga nivå som när regeringen tog över 2006. Regeringen utmålar tio förlorade år för Sverige – och har tappat tron på sin egen politik.

Vi delar regeringens bedömning. Vi tror inte heller på regeringens politik. Därför annonserar vi tre viktiga insatser i vårmotionen:

För det första vill vi avskaffa regeringens regler som tvingar unga arbetslösa att vänta många månader innan de kan få effektivt stöd. Vi menar att alla unga arbetslösa som behöver ska få stöd från första dagen. Dessutom ska de som fortfarande är arbetslösa efter 90 dagar ska få utbildning, praktik eller ett jobb med stöd från det allmänna. I höstbudgeten kommer vi att ta ett första steg i vår 90-dagarsgaranti.

För det andra: Antalet långtidsarbetslösa har tredubblats sedan Reinfeldt blev statsminister, och många av dessa befinner sig i Fas 3. Det är ett slöseri. Det vore bättre om långtidsarbetslösa fick göra nytta – och fick en chans att komma vidare. Vi vill avskaffa Fas 3, som haft erkänt dåligt resultat, och istället erbjuda deltagarna utbildning eller jobb. Vi kommer att föreslå extratjänster i välfärden och ideell sektor. Så kan kvaliteten i välfärden stärkas – samtidigt som långtidsarbetslösa får betydligt bättre chanser att hitta ett jobb.

För det tredje: Skolresultaten har nu sjunkit i sex år i rad. Regeringen skyller än på barn och ungdomar som inte sköter sig, än på lärarna som har för dålig utbildning. Precis som i jobbpolitiken är regeringens besked att deras politik är förträfflig - men att den inte kommer att ge några synliga resultat på många år. Vi vet att flera länder har vänt utvecklingen i skolan på betydligt kortare tid än sex år. Därför kommer vi att föreslå att stora klasser ska bli mindre så att lärarna får tid att möta varje elev. De elever som inte når målen i årskurs 6-9 ska också gå i skolan under en del av sommarlovet för att komma ikapp. Läxhjälp ska ges till alla som behöver det – och inte skattesubventioneras till de familjer som har råd.

Vi kommer att genomföra vår politik för fler jobb utan att höja skatten för vanliga löntagare. Regeringen bryter i vårpropositionen mot budgetreglerna. Sverige når inte överskottsmålet. Regeringen väljer av valtaktiska skäl att olja sedelpressen och att strunta i att plus och minus måste gå ihop. Alla borgerliga partier ska få driva sina hjärtefrågor, och skatten ska sänkas till varje pris. Då räcker inte pengarna. Just nu lånar regeringen pengar för att finansiera en vidlyftig bolagsskattesänkning. Storbankerna gynnas. Men efterfrågan i ekonomin påverkas inte.

Sverige hade behövt en regering som tar ansvar för jobben, för skolan och för stabila offentliga finanser. Vi socialdemokrater är beredda att ta det ansvaret.

Magdalena Andersson

Publicerad: