Herman Lindqvist: Det lönar sig att protestera

  • Herman Lindqvist

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Kulturhuset verkar ha insett att böckerna är rötterna för vår kultur.

Herman Lindqvist.

Foto: Foto: BÖRJE THURESSON

Det tog inte många timmar för Kulturhusets ansvariga att ta tillbaka den konstnärlige ledaren Behrang Miris beslut att kasta ut Tintin och annan ” afrofobisk, rasistisk och homofobisk” litteratur  från Kulturhusets bibliotek. Beslutet togs efter den folkstorm som riktades mot Kulturhuset i sociala media. Detta visar än en gång att det lönar sig att protestera.

Det var Dagens Nyheter som hade nyheten om bokrensningen i morse. Behrang är en framstående rappare och låtskrivare med rötter i Malmö.  Hans chefsposition på Kulturhuset i Stockholm ger honom makten att rensa på bibliotekets hyllor. Det är oklart hur många böcker han själv läst, för varför nöjde han sig med Tintin, varför inte gå till roten för allt ont? Ut med Bibeln och Koranen - där finns mycket rasism och homofobi. Ut med Shakespeare, Astrid Lindgren och Söderhavet, bort Robinson Crusoe. Ut med Ture Sventon och hans Omar. (Onkel Toms Stuga är väl borta sedan länge?)  Ut med  ”Tusen och en natt” och alla Grimbergs sagor. Vräk ut större delen av världslitteraturen,  Dostojevskij, Dumas, Strindberg, Rydberg, Topelius och Runeberg  som dryper av afrofobi, antisemitism och alla andra former av rasism. Ja, varför inte slänga ut  alla band av världshistorien också? Så mycket kolonialt tänkande som genomsyrar de böckerna. Sida upp och sida ner!

Behrang Miri är anställd som konstärlig ledare. Hans idé om bokrensning var kanske en planerad stor happening? Alla de utrensade böckerna kunde under häftig rappmusik travas i en väldig installation på Sergels torg som ett monument över den kulturella nivå vi nått i Sverige 2012.

En flod av protester vällde omedelbart in över sociala media vilket fick Kulturhusets högste chef att stoppa rensningen. De kanske insåg att böcker även med andra åsikter än våra egna, är tidsdokument som förklarar varför vi är som vi är, varför vi har de tankar vi har och befinner oss där vi befinner oss. Böckerna är rötterna för vår kultur, kapar vi de rötterna vinglar vi rappande omkring i mörkret.

FOTNOT: Artikeln är en uppdaterad version: Här kan du läsa den ursprungliga.

Herman Lindvist

Publisert: