ÅSIKT

Att kunna göra skillnad är lätt om man bara vill

Debattören: Sprid glädje och sluta gnälla över småsaker

avMats Strand

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Getty, Joakim Nordlund
Snälla dela mitt nyårslöfte med mig; Jag ska bli snällare mot min omgivning, se mina nära och kära, sprida glädje och sluta gnälla över småsaker, skriver Anna Karlsson, Vilda Kidz. Bilden är ett montage.

DEBATT. Det kom ett mail från en pappa: ”Hej Anna!
Jag vill berätta om er betydelse för mig och min son. Om det inte hade varit för er, hade jag och sonen inte kunnat fira jul.

Vår ekonomiska situation är under all kritik. Jag har problem både med socialtjänsten och mitt ex. Jag lånar för närvarande en lägenhet, för jag saknar bostad och får inte något tillfälligt boende i väntan på egen lägenhet.
Så jag och sonen skall fira jul här. Om vi inte hade fått komma till er nu den 22 december, vet jag inte vad jag skulle ha gjort.

Jag försöker anmäla oss till så gott som allt ni har. För att kunna ge pojken något utöver att bara sitta hemma

Vi ska vara på Teknikens hus på julafton genom er, för att sedan spendera resten av tiden hemma. Vi har inte ens råd med julpynt. Men det har inte någon betydelse. Så länge sonen får en bra jul, är jag nöjd.
Era aktiviteter som vi varit på är helt underbara. Min son blir jätteglad att träffa dig och Stefan. Jag försöker anmäla oss till så gott som allt ni har. För att kunna ge pojken något utöver att bara sitta hemma.

Det är jobbigt att vara på samhällets botten, men jag försöker göra allt för att det ska fungera

Hade det inte varit för er, känns det som att jag hade gått in i väggen. Vi älskar verkligen er och vad ni gör.
Jag skriver detta mejl med en tår i ögat, för det är sällan jag söker hjälp. Jag är mer en person som hjälper andra. Även om jag knappt har några pengar, försöker jag hjälpa.

Jag har suttit i fängelse många gånger och vet hur det är att vara ifrån sitt barn och komma ut till ingenting. Det är jobbigt att vara på samhällets botten, men jag försöker göra allt för att det ska fungera.

Ni ska veta att ni är guld värda. Det finns inte ord som kan förklara hur underbara ni är. Vi är så tacksamma.”

Mitt svar till pappan:

”Men tack själva, ni är alltid varmt välkomna till oss vildingar och självklart fixar vi julpyntet, julklapparna och maten till er + att vi fixade 15 000 julklappar och 5 ton mat till de som behövde det.”
Att kunna göra skillnad är så lätt om man bara vill, att se dem som ingen annan ser, att sträcka ut en hand och få se ett barns glittrande ögon, vad kan vara bättre än det?

Vad barn vill ha av er föräldrar är er tid, att bli sedda & lyssnade på

Jag är en gammal globetrotter som har rest jorden runt under 5 års tid. Jag insåg snabbt att pengar är inte lycka, tvärtom skulle jag vilja säga!

Vi ser samma sak med VildaKidz arbete, de barn som mår sämst idag är inte de fattiga – det är istället barn med högpresterande föräldrar som inte har tiden för sina barn och som köper sitt samvete fritt genom att ge barnen allt de önskar materiellt.

Vad barn vill ha av er föräldrar är er tid, att bli sedda & lyssnade på. Och få höra att de är älskade <3.

Snälla dela mitt nyårslöfte med mig; Jag ska bli snällare mot min omgivning, se mina nära och kära, sprida glädje och sluta gnälla över småsaker!

Hoppas att jag öppnat ögonen på någon av er och väckt er vilja att hjälpa andra, för att kunna ge – det är att vara rik på riktigt!


Anna Karlsson, Vilda Kidz


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM