Debatt

”Är inte ett jobb som alla andra”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Riksdagsledamoten Rossana Dinamarca om Bodströms avhopp

Thomas Bodström har meddelat att han lämnar riksdagsplatsen och stannar i USA och med familjen. Det är ett klokt val. Dock borde Bodström känt till regelverket sedan tidigare och undvikit att sätta sig i den här situationen.

Vi är flera riksdagsledamöter som är föräldrar och det finns saker som skulle förbättra möjligheterna att kombinera dessa roller ännu mer. Det handlar till exempel om att skippa voteringar efter debatters slut och istället ha fasta voteringar på tider som möjliggör att man hinner med sista tåget eller flyget hem. I dag pågår arbetsplenum som senast till klockan 23, något som också skulle kunna ses över. Vi som inte bor i Stockholm är vanligtvis borta från familjen en vecka, men ibland kan det bli två och till och med tre veckor i sträck. Idag kan barn under 18 år sova över i övernattningslägenheten eööer -rummet under kortare vistelser utan kostnader, men för ens partner och äldre barn, ses det som en skatteförmån. Något som kanske tyckas vara väl byråkratiskt.

Under mitt första barns första år hade min man ett anhörigkort som gjorde att han kunde komma och gå som han ville i riksdagshuset. På grund av skärpningar av säkerheten var det inte lika smidigt när nästa barn föddes.

Men riksdagen har också positiva saker för småbarnsföräldrar. Det finns bland annat en fantastisk barnverksamhet dit barnen är välkomna när man är i Stockholm med mamma eller pappa. Verksamheten är oerhört flexibel och anpassas efter de behov som vi riksdagsledamöter har. Något som är ovanligt eller till och med otänkbart på de flesta arbetsplatserna.

På Aftonbladet Debatt i går skrev Thomas Bodström att det är omodernt av riksdagen att neka honom hans föräldraledighet på deltid. Jag kan hålla med om att det hade varit bra om vi hade möjligheten att vara föräldraledig på deltid. Liksom det skulle vara bra att kunna vara deltidsjukskriven.

Riksdagsuppdraget är dock inte ett arbete som alla andra, det är ett förtroendeuppdrag. Vi har inte semester, vi är i tjänst dygnet runt, årets alla dagar.

Regelverket skulle säkerligen behöva ses över utifrån att möjliggöra deltidsjukskrivning och att vara föräldraledig på deltid, men även om det regelmässigt skulle vara möjligt så är ju Bodström inte ens i landet och skulle därmed inte ens kunna fullfölja sitt uppdrag på deltid.

Riksdagsuppdraget går ju inte att sköta via sociala medier.

Nu har Thomas Bodström gjort sitt val och kommer att avsäga sig sitt riksdagsuppdrag. Man skulle kunna tycka att det är synd om riksdagen tappar en förkämpe för allas rätt att kunna utöva riksdagsuppdrag. Själv kan jag dock inte låta bli att något ifrågasätta den rollen. Om Bodström tycker det är svårt att vara förälder och riksdagsledamot, varför tog han inte upp detta tidigare, varför är det först när det inte passar hans egna planer som det är fel på reglerna.

Rossana Dinamarca

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik