Debatt

Avskriv Haitis utlandsskuld!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Forum Syd: Haiti förväntas i år betala 70 miljoner kronor i ränta

Haiti är slaget i spillror efter en av de mest omfattande naturkatastroferna i modern tid. Ironiskt nog slår katastrofen mot dem som redan har det värst. Haiti är Latinamerikas fattigaste land. 76 procent av befolkningen levde i fattigdom – innan jordbävningen.

Människor från hela världen visar nu sitt stöd för Haitis folk och frivilligorganisationernas insamlingar slår alla rekord. Men samtidigt som pengar strömmar in i Haiti rinner det också resurser ut ur landet – till de länder och internationella institutioner som nu kräver tillbaka de lån som givits till Haiti de senaste åren.

Haitis utlandsskuld uppgår till över en miljard dollar, eller mer än 7 miljarder kronor.

Bara i år förväntas Haiti betala mer än 70 miljoner kronor till IMF och Interamerikanska Utvecklingsbanken i räntor och amorteringar, institutioner där Sverige sitter i styrelsen.

Lika mycket pengar som svenskarna hittills skänkt till katastrofens offer går alltså tillbaka till institutioner där Sverige sitter i styrelsen.

Och skulden fortsätter att växa – när exportintäkter och andra inkomstkällor minskar kommer Haiti att tvingas låna för att finansiera såväl basal utbildning och hälsovård som uppbyggnaden av landet igen. IMF har redan erbjudit Haiti ett lån på 100 miljoner dollar. Pengarna behövs mer än någonsin men borde komma som bistånd och inte som lån.

Flera tunga aktörer agerar nu för att Haitis skuld ska efterskänkas. Taiwan meddelade häromdagen att man är öppen för att skriva av de 92 miljoner dollar som Haiti är skyldig landet. Parisklubben, där många långivarländer ingår, har gjort liknande uttalanden.

Sverige har hittills varit ett av de mest generösa länderna när det gäller att hjälpa Haiti. Men för att Haiti på sikt ska kunna återhämta sig krävs att man också agerar för att pengarna inte rinner ut ur landet lika snabbt som de kommer in. Därför borde Sverige snarast agera för att:

De skulder som Haiti har till IMF, Interamerikanska Utvecklingsbanken och andra stater skrivs av snarast.

De pengar som Haiti får för att bygga upp landet igen kommer som bistånd och inte som lån.

Annica Holmberg

Forum Syd

Sven Elander

Forum Syd

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt