ÅSIKT

En röst på SD är en röst för de rika, Jonas

Bryr du dig om de mest utsatta är en röst på SD en återvändsgränd, svarar SSU Jonas Thornell.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

DEBATT. Från en nuvarande SSU:are till en gammal skriver jag detta svar till dig, Jonas, i förhoppningen om att du ska tänka om.

För om du verkligen bryr dig om de mest utsatta är en röst på SD en återvändsgränd. De är nämligen ett högerparti för de rikaste. 

Jag är stolt över det S åstadkommit för de mest utsatta i regering. Bland annat har vi höjt underhållsstödet, garantiersättningen, bostadstillägget, försörjningsstödet och sjuk- och aktivitetsersättningen. Vi har även avskaffat meningslösa FAS 3, höjt A-kassan och avskaffat den bortre parentesen i sjukförsäkringen.

Det är politik som gör skillnad här och nu för de allra mest utsatta i vårt land. Det skedde inte under Alliansregeringens tid och kommer aldrig ske med SD i regering.

Samtidigt är jag inte nöjd. Vi måste göra mer för att öka jämlikheten. Därför går S till val på det största trygghetsprogrammet i modern tid, vilket bland annat innebär 20 miljarder mer till välfärden, ökad trygghet på arbetsmarknaden och ett rättvisare pensionssystem. 

S jämlikhetspolitik står i skarp kontrast mot SD:s politik som gynnar de allra rikaste. En person med en månadsinkomst på 100 000 kr skulle med SD:s förslag få en skattesänkning på 46 000 kr om året. SD:s skattepolitik ger sex gånger mer till tiondelen med högst inkomster än till de med lägst.

Samtidigt föreslår SD nedskärningar av statens anslag till kommuner och landsting med 18 miljarder bara i år. Det motsvarar ca 30 000 lärare eller sjuksköterskor. De vill även uppluckra LAS och införa marknadshyror. Det är förslag som med kirurgisk precision skulle försämra för vanligt folk.

Det som spelar roll för människorna du säger dig bry dig om, är den politik som faktiskt genomförs i verkligheten. Att proteströsta på SD kanske känns bra i stunden, men kommer kännas lika bra som en baksmälla när SD:s politik sen blir verklighet.

Philip Botström, förbundsordförande SSU


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

Politik

SSU

Välfärd

Debatt