Är det djur ni talar om?

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

”Vi ska minska utanförskapet” säger Fredrik Reinfeldt väldigt ofta. ”Utanförskapet” – det nya politiska modeordet som moderaterna skapat låter byråkratiskt och dessutom som någon slags farsot eller djurslag. Boskap säger vi allmänt om djur och nu alltså utanförskap om folk.

Vad är det då för folk som ska försvinna? De som lever på bidrag givetvis och inte har jobb eller inte vill jobba. De ska bort.

Ett tag såg det bra ut för regeringen. Då minskade utanförskapet varje månad, men nu har det tagit stopp. Nu ökar de i antal igen, människorna som lever på bidrag. Experterna konstaterar att det kommer bli svårt för regeringen att vända trenden.

Jag är inte särskilt förvånad. Eftersom regeringen inte har några lösningar på ”utanförskapet” annat än att sänka deras bidrag lär det bli svårt. Det hade varit hedersvärt om det också funnits några politiska lösningar för långtidsarbetslösa och sjukskrivna för att de ska kunna återgå till ett arbete. Hur får en industriarbetare som är 55+ och som gått arbetslös i tio år nytt jobb? Eller en utsliten undersköterska som har gett sina patienter allt i 15 år?

Det är som med boskap, du får inte mer pengar för köttet om djuren svälter i hagen.

Det är dags för Fredrik Reinfeldt att tänka om när det gäller ”utanförskapet”. Kanske har regeringen förmågan att upptäcka att det är människor de talar om.

Lotta Gröning

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN