ÅSIKT

Sluta gnälla – gå ut och bygg rovdjurssäkra stängsel i stället

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Det har skrivits mycket om varg i Västra Götaland de senaste veckorna, och LRF och jägarna har efterlyst jakt på varg, några går så långt att de kräver licensjakt på varg. Brev har skickats till jordbruksminister och möten med Länsstyrelsen hölls. Vilket pådrag för ett par vargar. Jag har några frågor till dessa skjutglada:

Ni glömmer hela tiden att det faktiskt är vi skattebetalare, som är delägare av era djurbesättningar. När man räknar alla bidrag och stöd så äger ni inte ens 30 procent av era djur.

Ni må propagera att bara folk på landsbygden ska avgöra vargfrågan, men pengarna som håller er verksamhet igång kommer från alla våra plånböcker från storstan till minsta byhåla. Då tycker ni att fjollorna från städerna duger för att vara med och betala för era utgifter, men inte när vargstammen bestäms. 

Ni pratar om era ”stackars” vargrivna får som hittades halvuppätna och beklagar er över deras fruktansvärda öde. Menar ni att, om fåren inte blivit uppätna av varg, då skulle de ha ett långt och lyckligt liv? Så vitt jag vet skulle de fåren sluta sina dagar via era kylskåp i era magar eller i närmaste slakteri. Uppriktigt talat så tror jag inte att ett får bryr sig ett dugg om det var ni eller en varg som dödat och ätit upp det.

En ponny har nyligen dödats av varg i Värmland. Är det normalt i era ögon att man låter en liten häst gå själv runt i markerna, utan stängsel och utan uppsikt? Om ni tycker att det är ok, då vet vi vad ni är för sorts människor – den del av befolkningen som tycker att djurskyddsinspektörer är bara en onödig plåga i samhället, tillsammans med andra tillsynsmyndigheter.

Det är dags för bönder och jägare i Västra Götaland att sluta göra sig löjliga över rovdjursfrågan och börja bete sig som vuxna människor som tar ansvar för sina liv och verksamheter. En samling av gnällspikar som hellre lägger energi på att klaga i stället för att skydda sina djur.

Ni har inte tid att skriva och gnälla – ut med er, se om era stängsel och utforska nya sätt att skydda era djur. Och trösta er med att ni inte är ensamma – ALLA vi andra måste ta vårt ansvar för våra djur, familjer, arbete med mera också! Så också ni. 

Mae Isaksson