ÅSIKT

Fotbollssupportarnas krav i 6 punkter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Supporterklubbarna: "Huliganlagen" är ett hot mot alla åskådare – vi vill vara med och fatta beslut

FOTBOLL = FANTASTISK FEST Ja, så här såg det ut på de allsvenska arenorna i början av 2000-talet. I dag är verkligheten dystrare och nu kräver de svenska supporterklubbarna att få vara med att bestämma. (Bilden är ett montage.)

Den svenska fotbollssäsongen 2008 har hunnit halvvägs och publiksnittet dalar. Hammarbys och AIK:s supportrar har valt att helt bojkotta sina respektive lags bortamatcher. Detta bottnar bland annat i en dispyt kring ett orättvist och undermåligt regelverk, ”Elitfotbollsmanualen”, som författats av SEF, Svensk Elitfotboll.

Bland annat innehåller den orimliga regler som säger att besökande lag ska bära kostnaderna för bortasektionens säkerhetsarrangemang, men att hemmalaget ska få intäkterna.

Konsekvensen blir att de populäraste klubbarna riskerar merkostnader på runt 500 000 – 1 miljon kronor om året. Lag med många supportrar får alltså betala för att de har en trogen publik, som följer dem landet runt och skapar stämning.

Utöver detta bedriver politikerna en häxjakt på huliganer i sin populistiska iver att ”agera”. Men det lagförslag som lagts fram riskerar att kriminalisera alla vanliga supportrar och åskådare som bara råkar vara på fel plats vid fel tillfälle. Oskyldiga riskerar att hamna i belastningsregistret utan närmare prövning. Detta är ett kraftigt hot mot allas rättssäkerhet.

Men nu står de svenska supportrarna enade och har samlats inom SFSU (Svenska Fotbollssupporterunionen) och vi kräver nu att få vara en remissinstans i alla beslut som tas som rör svensk fotboll.

Vi representerar helt vanliga människor som älskar fotboll och vi tar avstånd från alla handlingar som förstör sporten. Det vi motsätter oss är hur vi, som utgör den absoluta majoriteten av fotbollspubliken, behandlas såväl av Svenska Fotbollförbundet som av SEF, polisen och politiker.

Vi supportrar kräver följande:

?Elitmanualen måste omedelbart omarbetas av SEF tillsammans med SFSU. Framför allt de regler som innebär merkostnader för klubbar med bortapublik.

?Standarden på våra gamla svenska arenor är oacceptabelt låg. Visserligen byggs och planeras det för flera nya men under tiden måste något göras åt den befintliga situationen.

?Den bristande kompetensen hos arrangörer och förbund gällande säkerhetsfrågor måste åtgärdas. Det gäller mycket allvarliga brister som för få entréer, låsta utrymningsvägar och avsaknad av brandutrustning och medicinsk personal som exempel. Säkerhet får aldrig, aldrig handla om ekonomi och brist på pengar. Vi förutsätter att SvFF via sin nya säkerhetschef och matchdelegaterna agerar mot klubbarna nu.

?Alla klubbar som omfattas av Elitmanualen ska omgående införskaffa ett biljetthanteringssystem som omöjliggör oredovisade intäkter.

?Den så kallade ”Huliganlagen” måste omarbetas för att skydda vanliga supportrar och medborgare.

?En förändring av polisens arbetsmetoder och attityd, som i dag ofta skapar problem i stället för att skapa ordning, och som drabbar den vanliga åskådaren.

Berättigade krav anser vi. Det hela handlar i grund och botten om publikservice, något som saknas i dag. Men den dåliga standarden och bristande säkerheten riskerar i dag supportrarnas liv på arenorna.

På Hillsborough år 1989 klämdes 95 personer ur publiken ihjäl och 766 skadades innan matchen mellan Liverpool och Nottingham ens hann starta. Den numera klassiska Taylorrapporten pekade ut undermåliga faciliteter, bristande säkerhetsorganisation och arrangörskompetens samt brister i polisarbetet som orsaken till katastrofen. Vi vill inte att detta ska hända här.

Vi har väntat länge på att få bli inbjudna och hörda, men ingenting har hänt. Nu kräver vi i stället att få komma till tals. Men samtidigt vill vi låta alla förstå att vi vill vara en positiv kraft och en samarbetspartner, för endast tillsammans kan vi utveckla svensk fotboll.

Dagens debattörer

Frank Ågren,

BajenGruppen och supportrarna i:

AIK-Alliansen

Black’n white, Landskrona

GrönsvartGBG

Guliganerna Elfsborg

Järnkaminerna

Kalmar FF Supporterunionen

Kubanerna Örebro

Kärnan Helsingborg

Mats Jonsson, Patronerna Sundsvall

MFF Support

Zelge Fans Assyriska

Änglarna Göteborg