ÅSIKT

FN kan tvinga bort Saddam utan krig

DEBATT

Ja eller nej till krig

Irak är inte det stora hot mot väst som USA försöker utmåla det som, skriver författaren Ali Shafiei på Aftonbladet Debatt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Irak är ett försvagat land, efter år av krig och sanktioner.

Så varför så bråttom med att störta Iraks diktator Saddam Hussein just nu? Varför höjde inte USA rösten när han bombade kurderna 1988, och dödade tusentals oskyldiga?

Foto: OSKYLDIGA OFFER Oskyldiga människor kvinnor och barn kommer att bli offren i ett krig mot Irak. Landets infrastruktur kommer att förstöras och landet bli ännu fattigare än idag, skriver Ali Shefai, iransk författare på Aftonbladet Debatt.

Allt talar för ett kommande krig mot Irak redan i februari eller mars. Tiotusentals amerikanska och engelska trupper tränar dagligen runt om Iraks territorium. Över tvåhundratusen soldater förbereder sig inför en blixtattack. En rad kända tv-profiler, tusentals journalister och reportrar från hela världen är redan på plats för att täcka och rapportera minsta detalj av kommande militära aktioner.

Är Irak ett hot mot den moderna världen och framförallt USA? Knappast. Efter åtta års krig mot Iran och framförallt efter Gulfkriget och de långa år av sanktioner som följt är Irak ytterligt svagt. Hade tyrannen Saddam Hussein haft kvar all sin kraft hade kurderna aldrig kunnat sjunga sina nationalsånger och bygga upp sin självständighet i norra Irak.

Saddam är så svag att han inte ens kan kräva att få tillbaka de tiotals militärplan som strax före Gulfkriget flyttades till Iran, för att undgå USA:s massbombningar. Och Turkiet har gång på gång trängt in i norra Irak på jakt efter PKK-gerillan utan protester från den maktlösa Bagdad-regimen.

När regimen i Bagdad under åttiotalet dagligen använde kemiska och biologiska vapen mot iranska soldater höjde ingen stat i den moderna demokratiska västvärlden sin röst. Tvärtom, de stod bakom Saddam och sålde honom de vapen som nu kallas för ”massförstörelsevapen”!! Samma vapen som FN:s inspektörer i dag söker efter med mikroskopisk noggrannhet.

Republikanerna i USA med Ronald Reagan i spetsen visade öppet sitt stöd till samme Saddam som nu utmålas som ondskan själv, medan det samtidigt pågick en svart vapenhandel med mullorna i Teheran, vilket senare blev känt som skandalen ”Irangate”.

När Irak med avancerade kemiska vapen bombade sitt eget folk, kurderna i staden Halabja 1988, och dödade över 5 000 oskyldiga människor, tänkte varken USA eller FN på att avväpna tyrannen.

För att störta Saddams försvagade regim behövs inte tvåhundratusen soldater med moderna och avancerade vapen.

USA:s avsikt med operationen är i stället att prova sina nya vapen och via världens massmedia i vartenda hem i världen visa sina muskler som den enda supermakten, samt att få större kontroll över oljan i området. Bland de stora vinnarna står vapenfabrikerna i USA som kommer att få rejäla beställningar, precis som efter Gulfkriget.

För övrigt kommer de irakiska soldaterna att göra minsta möjliga motstånd, inte på grund av landets rostiga vapen utan av brist på vilja. Vi såg dem under Gulfkriget, de kommer med sina vita underkläder i hand än en gång att kapitulera. Vi får inte glömma de tiotusentals till hundratusentals, det finns inga officiella siffror, som begravdes levande av amerikanerna och dess allierade trupper under Gulfkriget.

Varken USA eller Irak vill prata om detta. USA tiger för att inte behöva visa sin grymhet, Irak tiger för att inte behöva visa sin svaghet. Stackars soldater!

I det kommande kriget kommer sådana grymheter att upprepas i än större skala. Många oskyldiga människor – barn, kvinnor, gamla som unga – kommer att slaktas. Iraks infrastruktur kommer att totalförstöras. Det moderna Irak, som skadades hårt under det långvariga kriget mot Iran och blev ett fattigt land efter Gulfkriget, kommer att bli ännu fattigare, backa ytterligare femtio år i sin utveckling. Allt detta för att Bush vill avväpna Saddam.

Bush, som är en troende kristen, tackade i sitt tal inför kongressen Gud, som han påstod stod bakom operationen. Med andra ord talade han om jihad, med samma propaganda som bin Ladin använt sig av, likt Khomeini som fick tusentals unga att sätta livet till i kriget mot Irak. Heliga krig är den värsta sorten.

Ett Irak utan Saddam är bra för folket, som lidit mycket och länge under tyrannen, hans Baathparti och grymma militärmaskineri. Det är bara en minoritet som är lojal mot Saddam. Det är de som har makt och pengar i det för övrigt fattiga landet.

FN som kan leta efter ”massförstörelsevapen” även under Saddams madrass kan utan tvekan tvinga Saddam att avgå eller gå med på ett fritt val. Med världen bakom sig kan FN stödja den breda opposition som samlades i London i december, männen som satsar på ett federalt Irak där alla etniska grupper har lika rättigheter. FN kan stödja de sex länder (Iraks grannländer) som nyligen samlades i Istanbul och diskuterade en fredlig lösning på krisen och där alla var överens om ett Irak utan Saddam.

Men om Washington och London startar kriget på egen hand, utan FN:s stöd, utan att övertyga resten av världen, utan att sträva efter fredliga lösningar kommer det endast att förstärka terrorismen världen över. Irak står vid tröskeln till förlösning. Låt den ske med minsta möjliga smärta.

Ali Shafiei, författare

Har bott i Sverige sedan 1989. Kommer ursprungligen från Iran där han jobbade som engelsklärare. Fick sparken från skolan för att ha gjort en antologi om kriget

Iran-Irak tillsammans med sina elever. Driver en spelbutik i Stockholm.