Publicerad:
Uppdaterad:

– Släpp handväskan och kom in i matchen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Fotbollspappan svarar Ida Ali-Lindqvist: Kvinnors insatser måste också kunna kritiseras

Efter att ha läst Ida Ali-Lindqvist debattartikel om Pontus Kåmark undrar jag har hon sett en fotbollsmatch över huvud taget? Hon kapar Kåmark duktigt – fast han säger som det är, vilket verkar vara tabu när det gäller damfotboll.

Man får inte säga att tjejerna är dåliga, bara duktiga. Om en manlig fotbollsspelare gör en dålig insats så blir han kapad jäms med fotknölarna direkt, men inte tjejerna. De är bara duktiga, hur värdelösa de än har varit.

Ska damfotbollen ha en plats i medierna – vilket jag naturligtvis tycker att de ska ha – får de räkna med negativ kritik.

Ali-Lindqvist säger att antingen så kan Kåmark ingenting om fotboll eller så är han kvinnofientlig. Allvarligt? Fotboll kan han efter

alla dessa år som spelare och kommentator. Och om han hade varit kvinnofientlig så hade han knappast tagit på sej rollen som kommentator i dam-VM. Jag satt själv och tittade på matchen och hans skildring var klockren. De var odugliga i andra halvlek. That’s it.

Jag har själv tre döttrar som håller på med olika sporter och med huset fullt av tjejer så blir man automatiskt lite feministisk – men när en debattartikel är så här ensidig tar man avstånd till de feministiska beskyddarna.

Ser jag en match förväntar jag mig att kommentatorerna har ett sanningsperspektiv och inte stryker medhårs, för det blir bara löjligt. Kåmark höll sig till sanningen rakt av, precis som en expert ska göra.

Nej, släpp handväskan Ida och kom in i matchen nu. Kvinnors insatser måste kunna kritiseras också – det har både feminister och jämställdhetsdebatten allt att vinna på.

Håkan Säfström, fotbollsintresserad trebarnspappa

Publicerad:
Publicerad: