ÅSIKT

FN sviker mänskliga rättigheter - hela tiden

DEBATT

Christian Sandström: I FN har man aldrig gjort någon skillnad på diktaturer och demokratier.

På Debatt den 10/6 jämför FN:s generalsekreterare Kofi Annan FN med fotbolls-VM. Han blir grön av avund och önskar att frågor om fred, mänskliga rättigheter och miljö kunde engagera på samma sätt som fotbollen. Men tyvärr hjälper inte hans önskningar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Förenta nationerna befinner sig i en förtroendekris. FN misslyckades med att stoppa folkmordet i Darfur, organisationen lider av skandaler och korruption.

Häromåret uppdagades det att FN:s Food-for-oil -program i Irak utgör ett av de värsta exemplen på korruption i modern tid. 21 miljarder dollar avsedda för mat till det irakiska folket gick i stället rakt ner i Saddam Husseins fickor.

I FN har man aldrig gjort någon skillnad på diktaturer och demokratier.

Alla röster är lika mycket värda, oavsett vilka övergrepp en regim begår. Kina, världens största diktatur, har vetorätt i FN:s säkerhetsråd. Omkring två tredjedelar av FN:s medlemsländer är odemokratiskt styrda.

Mot bakgrund av detta är det inte konstigt att FN sviker de mänskliga rättigheterna gång på gång.

Vem minns väl inte hur världssamfundet struntade i folkmordet i Rwanda 1994. FN:s general var på plats, slog larm och krävde insatser för att stoppa terrorn.

Men FN ignorerade honom. Som en konsekvens av detta mördades omkring en miljon människor inom loppet av ett halvår.

Så länge FN förblir en byråkratisk organisation där diktatorer får husera fritt kommer Kofi Annan att fortsätta önska förgäves.