ÅSIKT

"Men det finns inte plats någonstans för moster Greta"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Moster Greta är 94 år och bor på åttonde våningen i ett höghus i Bredäng. Hon har alltid vandrat under röda fanor. Hon fick sparken från sitt första jobb på ett pensionat i Hedemora för hon tyckte att pigorna skulle organisera sig och bilda en fackförening. När hon återvände hem och berättade om orsaken till att hon blivit av med jobbet fick hon beröm av sina syndikalistiska bröder. Solidaritet och rättvisa är moster Gretas honnörsord. Man ska dela det lilla man har – då får man alltid så det räcker, säjer hon.

Nu är hon sjuk, väldigt sjuk med smärta och plågor, svårt att gå, men huvudet är det inte fel på – hon är lika klartänkt som du och jag. Hon vill komma in på ett bra ställe tills hon blir bättre, få hjälp, känna trygghet och inte ligga ensam i våningen. Det kommer hemhjälp, två gånger om dagen, i en halv timme!

I bästa fall kan de tala svenska.

Men det finns inte plats någonstans för moster Greta. Hon får ligga där ensam i sin säng på åttonde våningen. Jag kan inte tänka mig att det var det här hon drömde om när hon tågade med Palme och Sträng till Norra Bantorget i Stockholm på första maj. Då, för så länge sedan – då när vi trodde att Sverige var ett bra land – även för gamla, att leva i.

Lotta Gröning