ÅSIKT

Ta en seriös diskussion om vargarna istället

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Fyra kommuner i Dalarna tänker låta folket rösta om rovdjurspolitiken och framför allt rätten att skydda sin tamboskap mot varg.

Jag älskar folkomröstningar!

Det gör jag därför att det idag är så svårt att påverka politiken. Ska en vanlig medlem försöka åstadkomma något genom internt partiarbete lär den nog köpa en plats i frysen och tro på att det går att väcka folk till liv om 100 år.

Ändå är jag tveksam till dalakommunernas folkomröstningar. Kommunpolitikerna bestämmer inte över rovdjurspolitiken och folkomröstningen lär inte åstadkomma någonting. Det blir ett sätt att lura folk.

Dessutom är det nya dalaupproret ute i ett mycket omdiskuterat ämne. Det är inte alla som förstår varghatet som florerar. Inte ens i de kommuner som nu ska folkomrösta. Tvärtom riskerar varghatarna att falla på eget grepp. Ska inte hunden kunna gå ut i skogen utan att bli attackerad frågar de sig. De skulle också kunna fråga: ska inte hunden kunna springa på vägen utan att bli påkörd. Folkomrösta om något annat och ta en seriös diskussion om vargarna istället.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM