ÅSIKT

REPLIK: SVT:s "Debatt": Omars anklagelse är grundlös

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Mohamed Omar påstår att SVT:s ”Debatt”, som häromveckan direktsände ett program om islamskräck i Sverige, bjudit in honom ”för att bekräfta deras färdiga bild” av islam: ”När jag äntligen fick ordet försökte programledaren pressa mig att säga att det fanns ett omedelbart terrorhot och att jag själv blivit utsatt för rekryteringsförsök från terrorgrupper. När jag gled undan frågan och i stället pratade om ett större hot mot säkerheten, nämligen den amerikanska terrorismen, var det det sista jag sa den kvällen”, skriver Omar.

Mohamed Omar var inte inbjuden för att ”bekräfta” en ”färdig bild” av islam. Han var inbjuden för att redogöra för sin egen bild, att unga svenska muslimer ”fostras att hata”. Så skrev han i Aftonbladet (20/7-05). Där säger Omar vad han före programmet också säger till oss: att unga ”sympatiska muslimer” i de svenska förorterna blivit rekryteringsbas för wahhabitiska sekter, som propagerar för terror och fanatism. I ”Debatt” bekräftade ­Mohamed Omar denna bild:

– Har du träffat på den här typen av röster? frågar programledaren Lennart Persson.

– Javisst, det har jag. Det finns en ilska och den tror jag till viss del är berättigad, svarar Omar med en antydan om att han vill byta fokus: från wahhabismen i Sverige som ett reellt hot mot vårt öppna samhälle, till

USA:s krig mot Irak.

Inget fel i det. Bara Omar själv kan svara på varför han ”gled undan” den fråga han själv valt att ­ debattera.

Mats Holm,

redaktör för ”Debatt”

Lennart Persson,

programledare för

”Debatt”