ÅSIKT

"Vi har fått en debatt som utgår ifrån att arbetslösa inte vill jobba"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

De arbetslösa är favoritämnet inför valet. Vi har fått en debatt som inte bryr sig om den enskilda individen utan utgår ifrån att denna kollektiva massa av arbetslösa egentligen inte vill jobba. Folk stämplas som lata och initiativlösa. De politiska lösningarna går ut på att folk ska tvingas ta ansvar över sitt eget liv. Det låter ju vackert. Alliansens lösning heter sänkta ersättningsnivåer och sänkt skatt.

Regeringen och samarbetspartierna tror på högre ersättningsnivåer och lättare jobb inom statlig förvaltning. Då handlar det om allt från snöskottning till praktik på myndigheter.

Men detta är bara fernissa, politikerna är handfallna och motsägelsefulla. De prioriterar en politik där maskiner tar över jobben och har samtidigt ingen aning om var de nya jobben skapas. Nedlagda industrijobb ersätts bara med nya industrijobb som snart också försvinner och den höga arbetslösheten permanentas.

Många arbetslösa har hört av sig till Aftonbladet och berättat om sin situation. Maktlöshet och förtvivlan dominerar inläggen.

ARTIKELN HANDLAR OM