Reinfeldt väljer bort satsningar på skolan

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Mikael Damberg (S): Regeringen lägger 20 gånger så mycket pengar på skattesänkningar

Mikael Damberg (S).
Foto: MAGNUS JÖNSSON
Mikael Damberg (S).

DEBATT Idag röstade riksdagen om regeringens förslag om att alla som tjänar över 36 150 kronor ska få en extra skattesänkning på omkring 200 kronor i månaden. Denna skattesänkning skulle belasta statsfinanserna med tre miljarder kronor.

Vi socialdemokrater röstade nej till att höja skiktgränsen för statlig skatt. Anledningarna är framförallt två: för det första anser vi att skattesänkarspåret nu har nått vägs ände. Utvecklingen i Sverige går åt fel håll och att i det läget använda reformutrymmet för att sänka skatten är kortsiktigt och fel prioriterat. För det andra ser vi att resurserna kommer att behövas till annat – särskilt skolan.

Sverige är ett bra land på många sätt. Men någonting håller på att gå sönder. Vi har börjat vänja oss vid kvällstidningsrubriker om vanvård på äldreboenden och riskkapitalbolag som dränerar skolor på pengar och sen går i konkurs. Om långa köer på akuten och kvinnor som inte får plats på förlossningen utan tvingas föda på toaletter. Detta är ett nytt Sverige, som vi inte riktigt känner igen. Jag vill inte vänja mig vid tanken på att Sverige är ett genomsnittsland, men om vi fortsätter på skattesänkarspåret är jag rädd att det inte går att undvika.

I morgon är det statsministerns frågestund i riksdagen. Med bakgrund av den senaste tidens utveckling är det troliga att skolan kommer att vara i centrum för diskussionen. I förra veckan presenterade PISA-undersökningen som mäter 15-åriga elevers kunskaper i matematik, naturvetenskap och läsförståelse. Resultatet för Sverige var mycket allvarligt. Vi är det land i OECD-området där kunskapsresultaten sjunker snabbast.

Regeringen har konsekvent valt bort skolan. Först valde Fredrik Reinfeldt krogmomsen framför en satsning på kvaliteten i skolan. Nästa gång var det bolagsskatten som var regeringens viktigaste prioritering. Den här gången är det lägre skatt till höginkomststagare som ska gå före investeringar i skolan.

Faktum är att varje gång regeringen får chansen att välja väljer man bort skolan och i regeringens sista budget lägger man 20 gånger så mycket pengar på skattesänkningar som på skolan.

Ungefär vart fjärde år – varje valår – hävdar statsministern att det nu ska vara slut med skattesänkningar. Det löftet har visat sig vara vatten värt. I handling har Reinfeldt varje gång skattesänkningar framför viktiga reformer för Sverige.

Vi socialdemokrater tar istället vårt ansvar för framtiden här och nu för att vända utvecklingen i skolan och för att alla elever ska nå målen. Därför lägger vi två miljarder kronor på mindre klasser så att lärarna får tid att se varje barn, kan ge individuell hjälp både till dem som behöver extra stöd och de som behöver nya utmaningar.

Vi tänker också investera en miljard kronor i lärarnas kompetens och i sommarskola för de elever som inte har godkända betyg. Vi garanterar läxhjälp åt alla – inte bara de vars föräldrar har råd att betala. Det är en fråga om värderingar och om människosyn.

Men Sverige har ett val och om vi ska kunna vända resultaten genom att investera i en bättre skola måste vi sluta sänka skatterna. Därför röstar vi socialdemokrater emot den höjda brytpunkten för statlig skatt.

Fredrik Reinfeldt har valt en annan väg för Sverige. Nu, efter snart åtta år ser vi resultatet. Ungdomsarbetslösheten når sådana nivåer att Sverige har kvalificerat sig för krisstöd från EU-kommissionen och vi har den sämsta skolutvecklingen i hela OECD-området.

I morgon ställer jag frågan till statsministern i riksdagen: Varje gång har du valt skattesänkningar framför investeringar i skolan. Varför gör du det, Reinfeldt? Ser du inte att utvecklingen går åt fel håll?

Mikael Damberg

Publicerad: