ÅSIKT

Nu räcker det – agera mot rasregistreringen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Föreningen RUNG: Vår misstänksamhet mot myndigheterna är historiskt välgrundad

Linda Lundqvist.

”Tattarungar ska härdas och de är tjuvpack allihop”, sa en i personalen samtidigt som hon lyfte upp mig i håret så det knakade i hårrötterna, berättar Kurt Magnusson. Han tillhör resandefolket och blev själv registrerad som liten och därför omhändertagen som fyraåring. Han berättar om brutal misshandel, tvångsteriliseringar av minderåriga släktingar, och en kärlekslös uppväxt på statliga institutioner.

Registreringen av minoriteter i Sverige är inget nytt, och den har fått mycket allvarliga konsvekvenser tidigare. Därför är vi som är av resandefolket djupt oroade.

”Tvångsarbete, usel skolgång och fysisk bestraffning. Vi som kom dit hade ju aldrig fått en kram. Vi hade behövt kärlek, inte att få mer stryk” säger Kurt Magnusson, som idag är engagerad i vanvårdsfrågan. Han kommer mycket väl ihåg vilka konsvekvenser registrering av barn från demoniserade folkgrupper har fått i Sverige tidigare.

”Att bortse från Sveriges historia, och låtsas att det som avslöjats om svensk polis är en liten skitsak, är oförlåtligt. Alla barn har rätt att bli älskade, och att få känna sig trygga” fortsätter han.

Det är ett demokratiskt problem att inte ens de människor var föräldrar bott i Sverige i flera hundra år vågar berätta om sin etnicitet, för att de då kan bli registrerade. Bland resandefolket, som enligt statens klassificering ingår i romerna, och som har funnits i landet i över 500 år, har tendenserna både hemma och på nätet varit tydliga det senaste dygnet. Vi är djupt oroade, men inte förvånade.

Sverige har en lång historia av att registrera, tvångomhänderta och sterilisera människor på grund av bland annat etnicitet, och det har många resande i dag erfarenheter och minnen av. Det är inget nytt, och det är den typen av avhumaniserande rasism som rättfärdigade en otroligt grym behandling av bland annat resande, romska och samiska barn under förra seklet.

Att stigmatisera folkgrupper så till den milda grad att man börjar registrera små barn, enbart baserat på etnicitet, skapar den typen av samhällsklimat där man också kan behandla dessa små barn på de brutala sätt som Kurt Magnusson beskriver. Att ytterligare en gång dra in barnen i register är en ren krigsförklaring från polisens sida.

Det finns en historiskt mycket välgrundad misstänksamhet mot myndigheter från resande och romer i Sverige. 1976 avskaffades lagen om att vi resande skulle få steriliseras enbart på grund av vårt ursprung. Och 2013 uppdagades det att polisen igen (fortfarande?) ringar in etniska minoriteter. Syftet påstås vara att kartlägga kriminella nätverk. På vilket sätt dessa förskolebarn deltar i kriminella nätverk är ännu oklart, och vi väntar med spänning på nästa dåliga undanflykt för den i grunden djupt rasistiska och människofientliga handling som registreringarna faktiskt är.

Nu får det faktiskt lov att räcka. Vilken rasistisk retorik man än använder sig av, så går det inte att bortse från det faktum att det är barn det handlar om. Det här får inte hända en gång till. Den här gången måste samhället kraftfullt agera mot rasregistreringen, och framförallt ställa upp för de barn det gäller.

Linda Lundqvist

Ordförande för föreningen "RUNG - Resande, unga, nya och gamla"

Student på Expo-akademin