Debatt

Skämten sker på bekostnad av en redan utsatt grupp

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattörerna: Vi uppmanar TV6 att sluta plocka billiga poäng genom att sprida transmisogyni

Tv-programmet 2 1/2 män.
Tv-programmet 2 1/2 män.

Sedan julhelgen har TV6 dagligen visat en trailer för komediserien 2 1/2 män. Speakerrösten hävdar: "Det finns dåliga dejter, det finns värdelösa dejter - och så finns det Alans." Alan: ”I had sex with a woman who used to be a man”. Här kommer en paus där det är meningen att vi ska skratta. Ja, det värsta som kan hända en man är alltså att han har sex med en transkvinna. Vi är äckliga, bärare av någon slags magisk mansessens, för alltid förstörda för att en barnmorska tolkade våra nyfödda kroppar och utbrast “det blev en pojke!”.

Det här är tyvärr inte kanalens första transmisogyna programtrailer. Det handlar inte om att TV6 sänder 2 1/2 män eller någon annan komediserie. Kritiken riktar sig mot att TV6 ständigt lyfter programtrailers som är transmisogyna klipp och dessa visas i nästan varje reklampaus.

På sin Facebooksida avfärdar TV6 detta som ett “skämt”. En ska ha humor och inte ta illa upp över all populärkultur som produceras. Vad händer egentligen när skämten alltid sker på en redan utsatt grupps bekostnad? När förtryck som vi kämpat mot i decennier fortsätter vara en helt accepterad del av vardagen? Som transperson har en slutat skratta för längesedan. Det är våra liv, våra val som blir hånade. Sådan här humor ger bränsle till den skadliga attityd som finns mot transpersoner. Vi behandlas som andra klassens medborgare och är en grupp som alltid är föremål för skämt och förlöjligande.

Enligt en studie från Ungdomsstyrelsen 2012 har unga transpersoner betydligt sämre psykisk hälsa än andra. Av transungdomar har 27 procent någon gång försökt ta sitt liv och de flesta studier visar att över hälften av alla transpersoner har haft självmordstankar.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Det handlar inte om att vi är “kränkta” utan om hur hela samhället behandlar transpersoner. TV6 reklam är bara en del av detta. Reklamen bidrar till att avhumanisera transkvinnor och göra oss lättare att debattera, diskriminera, trakassera, tvångssterilisera och misshandla. Den bidrar till trans- och intergenderpersoners psykiska ohälsa och ökade självmordsrisk. Vi blir objekt för misstänksamhet och förnedrande spekulationer!

Med bakgrund i att det i Ryssland sen några månader är olagligt att öppet visa vem en är, och lagligt att förnedra och diskriminera QTBH-personer, är det skrämmande att TV6 och övriga samhället fortsätter spä på denna mentalitet kring transpersoner. Vad händer med transpersoners rätt att existera när denna typ av attityd får fritt spelrum? När makthavare, som en stor tv-kanal som TV6 kan sägas vara, inte tar ansvar för vad de visar på TV? Transpersoner har länge varit osynliggjorda i allehanda statistik och debatt. En grupp att ifrågasätta, en grupp vars upplevelser inte ges ett erkännande. Nu när vi har denna statistik, varför upphör inte förtrycket?
 

TV6 kunde ha valt ett annat klipp. Som de själva skrev i sitt svar till de som skrev på Facebook: “2 1/2 män driver med allt och alla”. Hur kan det då vara så svårt att hitta ett klipp som inte driver med transpersoner?

Vi vill att nedvärderandet av transpersoner tar stopp här och nu. Vi vill även att det förs en debatt samt vidtas åtgärder rörande transpersoner och all medföljande diskriminering som vi blir utsatta för. Vi talar ju gärna om Sverige som världens mest öppna och toleranta land, men frågan är hur öppet och tolerant det är när denna typ av attityd lyfts fram i en av landets största tv-kanaler som har miljontals tittare.

Vi uppmanar TV6 att sluta plocka billiga poäng genom att sprida transmisogyni. Vi har fått nog nu.

Maria Ramnehill, Adori Rahman, Lo Silverstjärna, Linnea Eriksson. Transfeminister

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt