ÅSIKT

Skolan ska inte upprätthålla hedersnormer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Slutreplik från Sophia Jarl om slöjförbud

Foto: Sophia Jarl (M).

SLUTREPLIK. Jag står naturligtvis på samma sida som skribenten när det gäller alla kvinnors rätt till egna individuella val. Men mina förslag vänder sig till alla de kvinnor som lever i Sverige och som hindras att ta del av vår demokrati och den jämställdhet som vi kämpat för i över 100 år. 

1) Att förbjuda beslöjning i skolan och heltäckande klädsel på offentliga platser hävdar jag skulle skydda kvinnor och flickor vars frihet inskränks av patriarkala kulturer. Kulturer som vill förtrycka kvinnor från att ha samma ställning i vårt samhälle som män.

2) Vi behöver en transparant samhällsdebatt om vilka handlingar som kan skyddas av religionens namn. Jag hävdar att dessa attribut (Niqab och burka) endast är symboler för att skambelägga och förminska kvinnor, frikopplat från religion. Därmed inskränker mitt förslag inte religionsfriheten.

3) Minderåriga flickor ska inte förknippas med en sexualisering som svensk lag ändå inte stödjer. De ska heller inte behöva tillskrivas något ansvar för mäns begär och mäns krav på att de ska vara ärbara flickor. Svenska skolan ska inte medverka till att upprätthålla så kallade oskulds- och hedersnormer. Därmed ska minderåriga flickor inte bära någon typ av slöja under skoltid.

Att få vara fri i sina val är givetvis det som fulländar ett demokratiskt och jämställt samhälle. Könsstympning, barnäktenskap och hedersrelaterade normer och våld är tydliga tecken på att många kvinnor lever förtryckta även i Sverige. Nu krävs mod och politiska beslut för upprätthålla svensk jämställdhet och för alla människors lika värde.

Sophia Jarl, (M), Oppositionsråd Norrköping

ARTIKELN HANDLAR OM