ÅSIKT

Växande klyftor kan inte bekämpas med polis

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Erika Ullberg , finanslandstingsråd i opposition (S) och Anders Ygeman , inrikesminister och ordförande för (S) i Stockholm.
DEBATT

REPLIK. Att bränna bilar, kasta sten mot blåljusfordon eller hota samhällsföreträdareär aldrig acceptabelt och kan aldrig ursäktas. Gärningsmannens ansvar är alltid individuellt. Ingenstans i Sverige ska medborgarna behöva leva i skräck för våld, skadegörelse eller gängkriminalitet – inte heller ska dessa problem tillåtas lamslå någon enda samhällsfunktion.

I augusti presenterade regeringen ett stort åtgärdspaket för att stävja oroligheter i våra förorter. Möjligheterna att åstadkomma snabbare lagföring, skärpta straff för attacker mot blåsljuspersonal, nya påföljder för ungdomar i grov eller återfallsbrottslighet och skärpta straff för skadegörelse ska ses över. I höstbudgeten presenterar regeringen ett tillskott till polisen på mer än 2 miljarder kronor.

Men växande klyftor kan inte bekämpas med polis. Under åtta moderata regeringsår fick skattesänkningar gå före investeringar i välfärden. Arbetslösheten steg, skolresultaten föll och segregationen ökade.

Det moderatledda styret i Stockholms läns landsting har under tio år valt att inte satsa på förebyggande trygghetsåtgärder mot våld, hot och kriminalitet i kollektivtrafiken.  Vården befinner sig i kris med växande väntetider på akuten och ständig underbemanning samtidigt som landstinget upphandlar kompressionsstrumpor för 6000 kronor paret. 

För att ta itu med orsakerna till oroligheterna presenterade regeringen i somras ett långsiktigt reformprogram för att minska segregationen.

I höstbudgeten satsas tio miljarder på välfärden i kommuner och landsting. Så bygger vi Sverige starkt för framtiden.

Erika Ullberg , finanslandstingsråd i opposition (S)

Anders Ygeman , inrikesminister och ordförande för (S) i Stockholm

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.