Finland är inte nog – vi behöver vara flera

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-04-11

Replik från M om Sverige och Nato

Hans Wallmark och Karin Enström (M).

REPLIK. Försvarsminister Peter Hultqvist skriver att Sverige inte ska gå med Nato. I stället ska vårt land samarbeta mer med andra, särskilt med Finland. På den senare punkten är vi överens – säkerhet byggs bäst tillsammans med andra. Men denna andra kan inte bara utgöras av Finland utan behöver innehålla en bredare palett av partners, inklusive Nato.

Försvarssamarbetet med Finland är bra, men innebär en gräns. Den inkluderar en gemensam planering men inte några bindande solidariska säkerhetsgarantier. Försvarsminister Hultqvists finske kollega Jussi Niinistö har gjort klart att Finland ytterst försvarar det egna landet, utan försvarsförpliktelser till någon annan.

Den finska regeringen har tillsatt en utredning som ser över konsekvenserna av ett Natomedlemskap. I den senaste regeringsförklaringen finns dessutom en tydlig skrivning om att landet bevarar möjligheten att ansöka om medlemskap.

Detta är en betydligt mer öppen, realistisk och framför allt mer ansvarsfull linje än den som regeringen Löfven driver.

Östersjöområdet står inför stora säkerhetspolitiska utmaningar – ett aggressivt ryskt agerande, omfattande underrättelseverksamhet, terrorism och cyberhot är bara exempel. Regeringen måste ta av skygglapparna och på allvar överväga ett svenskt Natomedlemskap för att stärka säkerheten.

Sverige har redan i dagsläget, via den så kallade solidaritetsförklaringen, lämnat alliansfriheten.  Säkerhet byggs bäst tillsammans med andra, inklusive Nato.

Hans Wallmark, försvarspolitisk talesperson (M)

Karin Enström, utrikespolitisk talesperson (M)

följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ Debatt på Facebook!

Följ ämnen i artikeln