ÅSIKT

Det gör ont att få sin världsbild krossad

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Slutreplik från Sten Storgärds om Sveriges roll i EU efter Brexit

Foto: Slutreplik från Sten Storgärds, Viceordförande Fria Moderata Studentförbundet.

SLUTREPLIK. I min artikel den 19 juli uppmanade jag alla inom den svenska borgerligheten att gilla läget och se framåt efter Brexit. Det är dags att ställa sig frågan vad vi kan göra med det EU som vi lämnas kvar i utan Storbritannien och vad vi kan ha för alternativ. Henrik Edin gör i sin replik motsatsen.

Att EU kan beskrivas som ett frihetsprojekt historiskt är ingen garant för att vi kommer ha större frihet i en ny union ledd av Frankrike och Tyskland. Edin får gärna förklara hur EU ska ha vält Berlinmuren och befriat alla öststater han räknar upp från kommunismens förtryck.

En förutsättning för att gå med i EU är att staten redan är fri. Drivkraften efter frihet har under hela kalla kriget varit konstant och det var snarare drömmen om att slippa kommunistiskt förtryck än drömmen om jordbruksstöd och EU-byråkrati som drev frihetliga krafter bakom muren. En mur som föll tack vare Ronald Reagans tuffa utrikespolitik och inte tack vare EU.

Är det något folk är trötta på i EU-debatten är det att dumförklaras av högtravande politiker. Att så fort man ifrågasätter politikernas storslagna projekt bli kallad dum och populist känner många som kanske inte väljer att publicera sina tankar på denna sida igen sig i. Det gör ont för en politiker att få sin världsbild krossad men utanför den elitistiska bubblan är det långt ifrån populister och dumbommar som tröttnat på nackdelarna med EU, det är vanliga hederliga människor som inte förtjänar politikers förakt.

Sten Storgärds, Viceordförande Fria Moderata Studentförbundet

ARTIKELN HANDLAR OM

EU