Debatt

Omänskligt att vägra legalisera cannabis

Debattören: Kriget mot narkotika har blivit ett krig mot sjuka, fattiga, utslagna och icke-vita

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det kan tyckas omänskligt att förvägra svårt sjuka människor den bästa möjliga vården tillsynes enbart för att upprätthålla sin egen politiskt motiverade position, skriver debattören.

Foto: Astor Svensson, Reggaestrerad, Thinkstock

DEBATT

DEBATT. Låt oss ta det från början. Det första beviset för att människan använt cannabis är ett mönster gjort med växtens fibrer på ett lerkrus för 10 000 år sedan i Taiwan.

Ända sedan jordbrukets barndom har vi haft en nära relation med cannabis som fungerat som mat, tyg till kläder, som bruksföremål, som rep, och som medicin och även som berusningsmedel. Cannabis tycks med sitt breda användningsområde varit en av de viktigare växterna i mänsklighetens historia.

Plantans medicinska egenskaper har beskrivits i en mängd verk sedan 5 000 år tillbaka.

I Sverige var cannabis länge accepterat och såldes som medicin på apoteken fram till 1950. På grund av det internationella förbudet försvann cannabis betydelse som medicin. Den en gång så framgångsrika plantan föll i glömska och det är först på senare tid som vetenskapen återigen på allvar börjat intressera sig för de medicinska egenskaperna och det komplexa förhållandet mellan de aktiva substanserna i cannabis.

Upptäckten av att kroppen producerar cannabisliknande ämnen i form av endogena cannabinoider som fungerar som signalsubstanser i ett vidsträckt nätverk av receptorer har revolutionerat förståelsen av de medicinska möjligheterna hos växten.

Det finns i dag starka bevis på att cannabis botar eller lindrar vid en rad invalidiserande eller livshotande sjukdomar. Ju mer vi förstår om växten och vårt förhållande till den desto bättre kan vi använda den till att förebygga och lindra människors smärtor och plågor.

FN har riktat skarp kritik mot Sveriges hårda narkotikapolitik. Vi ligger långt efter i frågor som rör cannabis legala status i förhållande till andra jämförbara länder.

Det kan tyckas omänskligt att förvägra svårt sjuka människor den bästa möjliga vården tillsynes enbart för att upprätthålla sin egen politiskt motiverade position.

Vid makten ser jag nykterister berusade av sin egen nykterhet tillsynes förblindade av visionen om det narkotikafria samhället. Kriget mot narkotika har blivit ett krig mot sjuka, fattiga, utslagna och icke-vita.

Att Läkemedelsverket, som till övervägande del finansieras av läkemedelsindustrin, nu slutligen erkänt de medicinska effekterna av cannabis är i mitt tycke ett stort steg mot legalisering av cannabisplantan i dess naturliga form.

I det som ser ut som en iver att öppna marknaden för storbolagen har de ställt frågan på sin spets. Varför försöker Läkemedelsverket förbjuda laglig CBD-olja framställd av industrihampa som tusentals svenskar använder i dag? Förutom uppenbar risk för korruption i den svenska staten anser jag det vara absurt att förbjuda, eller ta patent på en växt, speciellt när den har uppenbara medicinska egenskaper.

Skälen att legalisera, och därmed reglera, tycks vara betydligt fler och starkare än de för att behålla en politik som går i otakt med tiden och vars utfall är minst sagt otillfredsställande. Det är hög tid att visa på moralisk storhet och våga ompröva gamla ställningstagande.


Ivan Olausson Klatil, känd som artisten och låtskrivaren General Knas


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Narkotikapolitik

LÄS VIDARE

Stridsfråga i hela världen – utom i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Narkotikapolitik

Cannabis

Medicin