ÅSIKT

Vi ska erbjuda modern och vardagsnära politik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Annie Lööf, (C), om sitt 2012

2011 har varit ett händelserikt år. Och då tänker jag inte­ främst på min personliga resa­ från Johansson till Lööf, från student till jurist och från riksdagsledamot till partiledare. Nej, en av de händelser som kommit att prägla det här året mest är den ekonomiska oron i världen. I Sverige är vi, tack vare en sund ekonomisk ­politik, skonade från drastiska nedskärningar i välfärden. Men vi står inte oberörda.

För att klara nästa kris måste vi tänka nytt. Här behövs en ­vitamininjektion av idéer under nästa år.

Vi kan alla peka på utmaningar i samhället. Jobben som måste bli fler, klimatutsläppen som inte minskar snabbt nog och barn som går igenom skolan ­utan fullständiga betyg.

Att värna skattebetalarnas pengar är grunden, men inte svaret på allt.

Det behövs en idépolitisk motor i svensk politik. Här ska ­Centerpartiet under 2012 bidra med modiga idéer för fram­tiden.

Därför har vi tillsatt en idéprogramsgrupp som ska utveckla tankar som är relevanta för människors vardag och morgondagens Sverige. 

Centerpartiet ska inför ­nästa val erbjuda en uppdaterad, ­modern och vardagsnära resplan för framtidens Sverige som bygger på värderingar om frihet, trygghet och hållbarhet. Att vara modig och framtids­inriktad lyser inte med sin ­närvaro i alla partier, men som partiledare för Centerpartiet lovar jag att göra vad jag kan för att nya fräscha förslag ska få fotfäste i debatten.

Skattehöjningar eller jobbskatteavdrag kan inte vara de enda alternativen när vi formar morgondagens Sverige.

■ ■ Lova fast det inte är valår? Jo, faktiskt! Vi bad partiledarna formulera sina nyårslöften. De publiceras mellan den 27 december och den 4 januari.

Annie Lööf