Debatt

Ni låter M sätta pris på mänskliga rättigheter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Vänsterpartiet: KD, C, FP och MP – dags att säga i från i flyktingpolitiken

OMDEBATTERADE Debatten har gått hög om Deymond, 5, och Hiyab, 3, som hotas av utvisning till Italien. Även utvisningen av sjuka och dementa Ganna, 91, engagerade många. Christina Höj Larsen, vänsterpartiet, tycker att KD, C, FP och MP följer i Moderaternas ledband när det gäller migrationspolitiken.

Foto: Foto: Lennart Jönsson

I Aftonbladet har vi de senaste dagarna kunnat följa Hiyab, 3, och Deymond, 5, som ska utvisas till Italien där de varken har familj, språk eller skyddsnät.

Det är ett fall som känns i maggropen – omänskligt och obegripligt.

Fallet bildar tillsammans med många andra ett tydligt mönster. Det visar att skyddet för några av de svagaste, svårt sjuka eller utsatta barn, är otillräckligt.

Utlänningslagen måste ändras för att kunna erbjuda skydd och trygghet åt dem som verkligen behöver det.

Jag förstår att det känns obekvämt för er i Miljöpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna att stå bredvid medan Moderaterna med migrationsminister Tobias Billström i spetsen dikterar er flykting- och migrationspolitik.

Det är som att stå med i klungan, när mobbaren plågar sitt offer – men ändå inget göra för att stoppa honom.

Det kan inte kännas bra. För jag tror faktiskt inte att Miljöpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna delar Billströms cyniska syn på mänskliga rättigheter. Jag vet att vi ofta har stått på samma sida när vi krävt en mänsklig och rättvis flykting- och migrationspolitik. Just därför saknar jag er.

Ni säger ofta att ni vill något annat än migrationsminister Billström. Det gör ni nu när två små barn ska utvisas ensamma till Italien – och det gjorde ni när senildementa Ganna, 91, skulle utvisas.

Ni säger att reglerna borde vara generösare så att gamla, sjuka eller mycket utsatta kunde få stanna. Men när det väl kom till kritan och Vänsterpartiet la fram ett konkret förslag till lagändring i Socialförsäkringsutskottet så ville ni inte vara med. Det var viktigare för er att vara Billström till lags än att åstadkomma förändring.

Statsminister Fredrik Reinfeldt förklarade allvarligt i Aftonbladet den 19 oktober att det skulle vara alldeles för dyrt att låta svårt sjuka få sina mänskliga rättigheter respekterade.

Ni var tysta. Jag undrar varför? Betyder det att Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet håller med Reinfeldt om att vi inte har råd med mänskliga rättigheter?

Nu sitter ni i den moderata rävsaxen. Klungan står tyst medan mobbaren fortsätter härja.

Med den migrationspolitiska överenskommelsen mellan den borgerliga regeringen och Miljöpartiet har ni gett er in på ett sluttande plan. Ni har börjat förhandla om mänskliga rättigheter med ett parti som tror att man kan sätta en prislapp på värdighet, skydd och rättigheter. Jag tror egentligen inte ni vill ha det så.

Ofta hävdar ni från Miljöpartiet, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna att allt kommer lösa sig när ni väl förhandlat klart den migrationspolitiska överenskommelsen med Moderaterna.

Frågan är bara om migrationsminister Billström är medveten om att ni förhandlar? Gång på gång svarar han att inga ändringar av begreppet ”synnerligen ömmande skäl” är nödvändiga och att han inte tänker föreslå en lagändring. Så vem av er har rätt?

Saken är att det inte längre räcker att komma med med lidsamma uttalanden. Det är nu ni måste handla. Det är just nu ni måste visa att Sverige vill leva upp till löften vi gett om mänskliga rättigheter. Ni säger att ni har viljan. Jag frågar om ni har modet att bryta er ur klungan och låta ord följas av handling?

Christina Höj Larsen

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik