Debatt

Idrottsevenemang - en fristad för torskar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Ung vänster: Regeringen måste verka för att vår sexköpslag sprids till fler länder och se till att sexköp utomlands blir straffbart

Årets sommar är en fantastisk tid för alla sportälskare och idrottsfantaster. I förra veckan invigdes fotbolls-EM i Polen och Ukraina, och om en dryg månad är det dags att tända den olympiska elden i London. Under de senaste åren har det blivit uppenbart att stora idrottsevenemang också har en mörk baksida. I samband med både fotbolls-VM i Tyskland och i Sydafrika, rapporterades om kraftigt ökad prostitution. Farhågorna är desamma inför både sommarens EM och OS.

Prostitution och trafficking är en form av våld mot kvinnor. Sexhandeln är ett av det sexualiserade våldets mest allvarliga uttryck. Den baseras på ett synsätt där kvinnors kroppar är varor som män kan förbruka. Kopplingen till könsmaktsordningen är tydlig och i prostitutionens spår följer andra typer av våld, som misshandel och våldtäkt.

I Ukraina, där Sverige spelar sina EM-matcher, är prostitutionen utbredd. Detta trots att den egentligen faktiskt är olaglig. Ukraina har blivit ett av Europas stora resmål för sexturister. I landet finns uppskattningsvis 60 000 prostituerade, bara i huvudstaden Kiev närmare 10 000, och dessutom är mörkertalet stort. I nyhetsrapporteringen har det framgått att 70 procent av Kievs kvinnliga studenter fått ta emot förslag från utländska män om att få pengar för sex.

Om män inte köpte sex, skulle det heller inte finnas någon prostitution. Därför måste kampen mot prostitution och människohandel fokusera på just sexköparna. Om skulden ska läggas på rätt plats är det den som köper en annan människa – inte den prostituerade – som ska stå till svars i domstol. Precis så som den svenska sexköpslagen är formulerad. För tretton år sedan trädde lagen i kraft och det är tydligt att den har gett resultat. I en utredning som lämnades till regeringen 2010, konstateras att sexköpslagen har haft avsedd effekt och varit ett viktigt verktyg för att förebygga och bekämpa prostitution och människohandel.

Nu är det dags att ta nästa steg i kampen mot sexhandeln. Den svenska sexköpslagen måste spridas till fler länder, men lagen behöver dessutom skärpas här hemma. Ung Vänster vill att också sexköp utomlands görs straffbart i Sverige. Varför ska det vara brottsligt att köpa en kvinnas kropp här, men inte i Thailand eller Lettland. Är inte människovärdet detsamma? En liknande lagstiftning infördes för några år sedan i Norge och det finns ingen anledning för Sverige att vara sämre.

Om internationella idrottsarrangemang ska kunna bli en folkfest för alla, kan de inte fungera som fristäder för torskar. Kvinnors kroppar är inte handelsvaror, och det gäller oavsett om det handlar om svenska eller utländska kvinnor. Regeringen måste verka för att vår sexköpslag sprids till fler länder och se till att sexköp utomlands blir straffbart i Sverige.

Stefan Lindborg

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt