Låt inte riskkapitalbolag ta hand om våra gamla

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Håkan Juholt: Vi vill ge mer pengar till landstingens äldrevård

Håkan Juholt.
Håkan Juholt.

Alla ska ha rätt att se fram emot sin ­ålderdom. Vår gemensamma välfärd ska säkra att ålderdomen kan mötas med trygghet och värme, oavsett vilken ­inkomst du har och oavsett var i landet du bor.

Det är något vi måste garantera i Sverige. Men vi möts i dag av en utveckling där vårdgivare, ­endast för att maximera vinsten, ­säger upp personal, drar in ­material, och försummar sjuka och äldre. Vi ser under­näring, onödiga amputationer, vanskötta sår och äldre som får sova på smutsiga­ golv.

Bilderna slår mot mig som social­demokrat, och som ­människa. Vi vet att det inte ­behöver vara på det här ­viset. När min egen farmor flyttade in på Fredrikas gruppboende i Påskallavik utanför Oskarshamn besökte jag henne ofta, som det enda barnbarn jag var. Ett långt liv, där hon bland ­annat arbetat som piga, ­hade lämnat henne utan någon egen förmögenhet.

Hon var en fattigpensionär, som fått väldigt lite serverat för sig i livet. Men på Fredrika mötte hon en trygghet och omvårdnad som gjorde henne lycklig. Hon beskrev det ofta som ett himmelrike, det boende där hon tillbringade sina sista ­fyra år i livet.

Fredrika drevs med ett tydligt vinst­intresse. Vinsten handlade­ dock inte om pengar, utan om de boendes lycka och välmående. Det blev min farmors vinst, och min vinst som anhörig. Det blir i förlängningen även samhällets vinst, att kunna garantera ­våra äldre än värdig och trygg ­ålderdom.

Den vinst som via ekonomiska man­övrar går till skatteparadis, eller delas ut som bonus till en vd som lyckas skära ned på personal och material, är inte en vinst för samhället. Den finns endast i ett ­system där man ­uppenbart glömt bort för varför äldrevården finns till från början. Äldrevården är inte en ­gåva vi ger av godhet till våra äldre – det är en grundläggande rättighet som de själva har betalat för genom hårt arbete.

Vi socialdemokrater tar strid för vinsten för de äldre. Vi måste ­laga skattelag­stiftningen så att koncerner inte kan flytta ­vinster till skatteparadis genom internlån, och se till att den vinst som görs inom äldrevården kommer de äldre till del. Vi anser att det är fel med riskkapitalbolag med vinstmaximering som främsta drivkraft i den skatte­finansierade äldreomsorgen – en verksamhet som kräver långsiktighet.

Vi vill ändra lagstiftningen så att pengarna till välfärden kommer välfärden till del. Vi kan ­göra som i Norge, där offentliga­ bidrag till privatdrivna skolor villkoras­ med att de helt och hållet används­ i verksamheten. Brott mot detta kan leda till krav på återbetalning.

Ett annat sätt är att göra som i Nederländerna,­ där sjukhus ­inte får ­bedrivas i organisations­former som ­syftar till vinst.

Vi vill även öppna upp all äldrevård, även privat, för offentlighetsprincip och meddelarfrihet. Varje äldreboende där en äldre människa får sova på golvet ska uppmärksammas, och räddas eller stängas. Att som regeringen vänta till nästa sommar för att då starta en utredning som endast event­uellt ska ­leda fram till lagstiftning är ytterst oansvarigt. Vi kräver att regeringen­ tar fram ett lagförslag och sänder på remiss omgående.

Men för att göra så att fler kan se fram emot sin ålderdom krävs också resurser. Vi vill ge landstingen ökade medel för att förbättra omhändertagandet av svårt sjuka äldre patienter, och en miljard under det kommande året för att stoppa regeringens höjda avgifter för ­läkarbesök och medicin, som slår mot de äldre med minst marginaler.

I grunden handlar det om att ­sätta människovärde framför marknadsvärde. Systemet för äldrevård måste återgå till att ­fokusera på vinsten för den äldre, framför vinsten för koncernen ­eller vd:n. Något annat ­synsätt kommer aldrig att slå rot i den socialdemokratiska välfärds­modellen.

Håkan Juholt

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN