Kent Persson (M): Regeringsfrågan avgörande i valet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Kent Persson, partisekreterare (M): Partierna skyldiga redovisa vilka man tänkt samarbeta med – Moderaterna vill fördjupa allianssamarbetet fram till valet

Det har hänt mycket i det politiska landskapet under de senaste decennierna. Alliansen bildades som ett svar på många viktiga samhällsutmaningar men också som ett svar på regeringsfrågan. Bildandet av alliansen gjorde upp med uppfattningen att borgerliga partier är oförmögna att ta ansvar för Sverige tillsammans. Idag måste ett parti inte bara ge svar på frågan om vilken politik man prioriterar utan även på de avgörande frågorna om hur och med vem eller vilka man vill regera. Tiden då ett parti ensamt kunde göra anspråk på regeringsmakten är sedan länge förbi.

2014 kommer alliansens beprövade och framgångsrika samarbete att ställas mot något som vi inte vet vad det är. Oppositionen består idag av fyra olika partier, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna, utan gemensamma svar på Sveriges framtidsutmaningar. Trots detta agerar Socialdemokraterna som om de ensamma kan ta över regeringsmakten.

I en demokrati är det centralt att som väljare få tidiga och tydliga besked kring hur de olika politiska alternativen ser ut. Partierna har en skyldighet att redovisa hur och med vem de vill styra landet. I båda dessa frågor sviker Socialdemokraterna väljarna. Inte nog med att de nya konkreta politiska förslagen lyser med sin frånvaro, man vägrar dessutom att berätta om med vilka man tänkt samarbeta efter valet. Det innebär att väljarna tvingas köpa grisen i säcken. Kommer en röst på Stefan Löfven också innebära en röst på Vänsterpartiet? Blir Miljöpartiets bensinskattehöjningar prioriterade vid ett maktskifte 2014? Vilken ekonomisk politik kommer att föras? Frågorna är många, svaren är få.

Det är inte bara i regeringsfrågan Socialdemokraterna lämnar väljarna i sticket och saknar svar. Det samma gäller valets andra huvudfråga: Jobben. Trots nya företrädare och högljudda utfästelser om att nu börja ta jobben på allvar är det tydligt att Socialdemokraterna i allt väsentligt fortfarande står fast vid samma jobbfientliga politik som förkastats av väljarna i två val.

Den höga ungdomsarbetslösheten till trots vill Socialdemokraterna fortfarande fördubbla kostnaden för att anställa just ungdomar. Dessutom väljer man att helt bortse från att restaurangbranschen är en bransch där var tredje anställd är under 25 år. På något annat sätt går det inte att tolka den socialdemokratiska viljan att fördubbla momsen på restaurang- och cateringtjänster. Deras förslag skulle slå hårt mot en bransch som för många innebär första steget in på arbetsmarknaden. Dessutom vill de försämra de populära ROT- och RUT-avdragen som både skapar jobb och gör svarta jobb vita med trygga anställningsvillkor.

I båda huvudfrågorna i valet 2014 är Moderaternas idé en annan än den socialdemokratiska. I jobbfrågan är vi tydliga: Alla jobb behövs. Sverige har inte råd att säga nej till arbetstillfällen, så länge de erbjuds med goda villkor och till avtalsenliga löner. Vi vill fortsätta att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. Framförallt gäller det att göra det för de grupper som idag har svårast att få egen försörjning.

Även i regeringsfrågan ger vi raka besked: Vi kommer återigen att möta väljarna tillsammans med våra vänner i alliansen. Som ny partisekreterare för Moderaterna är det min ambition att vi under tiden fram till valet ska bredda och fördjupa allianssamarbetet i ännu högre utsträckning. Samarbetet inom alliansen måste bygga på stor respekt för de fyra partiernas olikheter och lämna utrymme för respektive partis egen förnyelse. Men om alliansen ska kunna ge svar på hur jobben blir fler, hur företagen ska kunna växa och välfärden ska kunna utvecklas krävs även ett omfattande gemensamt arbete. Det ser jag fram emot.

Kent Persson, partisekreterare (M)

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN