ÅSIKT

Mona Sahlin får en tuff uppgift

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Socialdemokratin är en folkrörelse sa Mona Sahlin på presskonferensen här om dagen. Tyvärr kommer Mona Sahlin att få erfara att partietablissemanget har tappat rörelsen och partiet att numera i huvudsak består av anställda och förtroendevalda. Gräsrötterna har schappat! Den interna demokratin har körts baklänges för länge sedan och människor försvinner när de inser att politiken inte går att påverka.

I går kom också siffror som visade att SSU numera inte är det största ungdomsförbundet: både MUF och KDU är större. SSU har bara 4 300 medlemmar.

Mona Sahlins uppgift blir oerhört tuff. Partiet är inte bara i kris, det handlar också om ifall arbetarrörelsen har förmågan att bli ett parti som människor ser som en tillgång i 2000-talets Sverige.

Det gamla industriarbetarpartiet måste anpassa sig till en ny tid, där tjänstesektorn är en viktigare bransch än industrin. Göran Persson slog ju fast in i det sista att Volvo och bilindustrin var framtidsbranschen.

Ska Mona Sahlin lyckas vända trenden för socialdemokratin lär hon nog rensa i leden av politiker och ombudsmän. Många lever kvar i en svunnen tid.

Vad tror ni: är socialdemokratin ett parti för 2000-talet?

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM