ÅSIKT

Jag är trygg när min dotter rider

DEBATT

Carina i Luleå: Min dotter har även börjat köra EU-moppe i somras och om ett par år kör hon bil på vägarna, hon utsätts för många faror som jag inte kan förbjuda.

Foto: Carina i Luleå tänker inte sälja sin häst.

Under jul- och nyårshelgen har en ridolycka med dödlig utgång skett i södra Sverige då en 20-årig kvinna kastades av sin häst vid en ridtur med en vännina.

Ska jag efter att ha läst detta och artikeln ”Förbjud all ridning” sälja vår ponny och förbjuda min 16- åriga dotter att rida för all framtid? Har jag varit oansvarig som låtit henne rida i snart elva års tid vid sammanlagt tusentals ridtillfällen och till och med ibland på vägar och i skog och mark?

Jag känner mig faktiskt ganska trygg som förälder att låta henne rida efter dessa många år. Hon sitter bevisligen ganska säkert i sadeln. Men jag har alltid sett till under dessa år att hon fått bra utbildning i ridning och valt ridskola med omsorg.

Jag har själv på ett aktivt sätt varit med kring dessa stora kraftpaket – jag känner respekt för hästarna, men känner också hur mycket de ger tillbaka. De flesta hästar jag mött vill inget hellre än att vara oss människor till lags. De står ut med sådana som jag (strax över 40) som har kommit på att de även ska upp på hästryggen trots sin begränsade erfarenhet. Jag beundrar dessa hästars tålamod att låta mig skumpa på deras rygg.

Det är snarare sådana som jag, och andra som har en bit kvar för att bli fullfjädrade ryttare, som löper störst risk att hamna i gipspaket på sjukhuset.

Jag som oerfaren ska ha en trygg, tålmodig häst att rida, när jag blivit bättre passar en piggare häst. Följ med ditt barn och skaffa egen kunskap om hästar. Välj en kvalitetssäkrad ridskola med utbildade vuxna ledare. Ha alltid säkerhetsutrustning som ridhjälm och säkerhetsväst vid ridning. Kräv att ditt barns ridskola tillhandahåller detta. Med dessa krav på säkerhet bland dem som håller på med hästar och ridning minimeras riskerna i denna sport som är underbar och trevlig.

Jag vänder mig till dig ”Oroad skattebetalare och människovän” med mina argument i denna artikel. Min dotter har även börjat köra EU-moppe i somras och om ett par år kör hon bil på vägarna, så hon utsätts för många faror som jag inte kan förbjuda. Hon har en rik fritid i alla fall och har inte tid att hänga ute på kvällarna med alla faror det innebär.

Aftonbladet Debatt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Carina i Luleå