ÅSIKT

Ska det vara på detta viset?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Stormen Per lamslog stora delar av Sverige i går. Flera människor dödades, tågtrafiken stannade, tusentals människor blev utan ström, träd knäcktes som tändstickor.

Dessa enorma stormar som ofta uppmäter orkanstyrka känns som ett nytt fenomen i Sverige. Visst har vi haft stormar förr men inte ”på detta viset”.

Det känns nästan som om startskottet blev stormen Gudrun. Då var det också första gången vi i Sverige hade namn på en storm. Det kan vi tacka norrmännen för. Det är nämligen de som döper stormarna. Våra vädergubbar kallar bara ovädren för ”stormen den 14 januari” och så vidare. Lite trist faktiskt.

Jag läste också nyligen att Ljungby kommun kommer att göra en storsatsning på något som de kallar Stormens hus. Turisterna har strömmat till Småland efter Gudrun för att se på det elände stormen orsakade. Stormens hus är ytterligare ett led i turistsatsningen.

Sannerligen är det nya tider. Det börjar bli som i USA, där orkanerna avlöser varandra. Svenska meteorologer bör nog bli lite mer alerta.

Namn på stormar är bra. Den stora frågan är: Är dessa stormar en tillfällighet eller måste vi lära oss att leva med dem?

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM