ÅSIKT

En sak är säker – elpriset går upp

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

I går kom en glädjande nyhet, nämligen att elpriset påverkas av det milda vädret. Kan det verkligen vara sant?

Jovisst säger representanter på Vattenfall. Terminspriserna som styr de bundna elpriserna till hushållen går inte längre upp. Detta förklaras av att det är så varmt ute och att det regnar så mycket. Mer vatten ger mer el. Kommer nu också snö kan det bli lägre elpriser till våren.

Men vis av erfarenheterna undrar åtminstone jag om det inte finns några fallgropar. Det är långt till våren! Bara det fortsätter att regna och vara varmt blir ­priset billigare säger Per Thorin från attenfall. Redan där kan jag börja tvivla.

Dessutom styrs vår totala elräkning av flera andra faktorer. Jag fick för några veckor sedan ett pressmeddelande från Vattenfall där de upplyste oss elkonsumenter om att elnätspriset kommer att öka. Vattenfall har varit oerhört dålig på att underhålla sina elnät, det har många märkt inte minst i höststormar och blötsnö. Nu har de gjort investeringar i elnätet. De drabbar givetvis kunden. Alla privatkunder kommer att få en höjning av elnätspriset på mellan 10 och 40 kronor i månaden.

Fiffigt va? Är det inte det ena så är det det andra.

Så jag kan lova alla snälla privatkunder att vad som än händer kommer elpriset att höjas.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM