ÅSIKT

Den som är förföljd har rätt till en fristad

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

REPLIK från Fridolin (MP): Åkesson gör utsatta människor
till brickor i spelet om regeringsmakten

Gustav Fridolin (MP).

Jimmie Åkesson vill stödja en regering, vilken som helst, och erbjuder sig på Aftonbladets debattsida att ta betalt i ett antal människors öden: Den regering som överger de principer som asylsystemet bygger på, får Åkessons stöd.

Därmed ansluter han sig till de mest bruna och kalla grupperna i europeisk politik.

För världen brinner och människor flyr. Bomberna har fallit över sovande barn i FN:s skolor i Gaza. I Irak genomför terrororganisationen IS massakrer av kristna, minoriteter, kvinnor, ja, alla som inte passar in i deras förvridna världsbild. I Syrien har kriget gått in på sitt tredje år och Assads krigsförbrytelser fortsätter. I flera länder är hbtq-personers rättigheter på tillbakagång och kanske har aldrig så många förföljts på grund av sin kärlek som nu.

Asylsystemet finns inte av en tillfällighet. Det kom till efter Förintelsen. Vi hade då redan en gång tidigare lovat varandra fred i vår tid, men löftet hade grusats i takt med att andra världskrigets fasor förvandlat Europa till aska och ruiner. Den 10 december 1948 lovade vi varandra istället detta: att den som utsätts för förföljelse ska ha rätt att fly och få en fristad. Aldrig mer ett folkmord. I FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna uttrycks det: ”Alla har rätt att i annat land söka och åtnjuta asyl från förförföljelse.”

Flyktingpolitiken bygger inte på generositet. Att fly krig är inte att be om välgörenhet, det är att kräva sin mänskliga rättighet. Det är grunden för att också vi, om vi en dag behöver, ska kunna be om andras hjälp.

De mänskliga rättigheterna är en del av demokratins fundament, de får aldrig bli en bricka i spelet om regeringsmakten.

Gustav Fridolin

Språkrör (MP)