Sjuka förlorarna på nya apoteket

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Håkan Olander: Medicinpricer höjs för att locka köpare

När det första privatägda apoteket öppnas inom kort höjer alla apotek priserna på medicin. En miljon tior i veckan ska håvas in från pensionärer och andra i Göran Hägglunds apoteksreform.

Socialministerns problem är att medicinen är för billig för att locka de i huvudsak utländska koncernerna till att från i dag, den 1 juli, köpa två tredjedelar av de 1?000 välskötta statliga apoteken. Alltså, resonerar han, måste påslagen öka.

Den lydiga myndigheten Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har därför beslutat att en tia ska tas ut på varje förpackning av de billigaste läkemedlen, så kallade generika eller kopior.

Pengarna ska öka handelsmarginalen, det vill säga vinsten, med 460 miljoner om året. Över 300 miljoner hamnar i de privata apoteken. Återstoden, i ökad vinst för det stympade Apoteket AB.

TLV hävdar att det inte blir någon prishöjning på läkemedel. Ty, i deras propagandistiska värld, kommer en massa apotek att lockas av Hägglunds-tian. Allt oftare tros personalen byta de dyra läkemedel som läkarna skriver ut mot billiga generika. Prishöjningen skulle alltså leda till en prissänkning! Myndigheten räknar också in en förestående prissänkning i försöken att trixa bort Hägglunds-tians följder. Men den beror på Apotekets hittills starka ställning som inköpare (jämför gärna med Systembolaget).

Det som nu förestår med apoteksutförsäljningen är ett politisk beslutat och konsultledd systemskifte inom läkemedelsförsörjningen. Följderna blir ökad onödig konsumtion av läkemedel, braskande reklam och stigande företagsvinster. Förlorare blir sjuka som behöver objektiv information, glesbygdsbor som inte bor på för apoteksföretagens tillräckligt lönsamma platser och vi alla som riskerar att på sikt få betala mer för medicinen. Över disk eller via skatten.

Den borgerliga regeringen, Apotekets konstiga företagsledning, utlandskedjorna som nu handlar apotek på Hägglunds rea och alla deras dyra konsulter kommer att över­ösa oss med påståenden om reformens välsignelser.

Blir massmedierna med­löpare eller granskare?

Håkan Olander
journalist som för 40 år sedan skrev nyhetsartikeln som på Aftonbladets förstasida lanserades med rubriken "apoteken förstatligas"

Publisert: