ÅSIKT

Tryggheten är omodern

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Margareta Winberg: Allt blir inte bättre av att säljas

Vi är ungefär 260 000 Margaretor i Sverige. Det ger oss en tredjeplats efter Maria och Anna. Bara 10 procent av oss Margaretor har namnet som tilltalsnamn. De andra har ärvt det som ett andranamn. Margareta är således ett rätt omodernt namn. Det visar också statistiken över de hundra vanligaste tilltalsnamnen som givits flickebarn år 2006. Margareta finns inte med där. Emma och Maja leder.

Ibland känner jag mig dock, som Margareta, att jag betraktas som omodern. Jag vill att SJ ska ha kvar sitt monopol. Jag vill att Apoteken ska vara i statlig regi. Jag vill att skolan ska vara lika för ­alla och gillar alltså inte friskolor. Detta är i dag omoderna åsikter.

Men om man ska skapa ett bra system för järnvägen, ska det då inte hänga ihop? Och hur ska fler tåg, privata aktörer, få plats på spåren när det verkar som om det är trängsel redan i dag? Ulf Adelsohn, ordförande i SJ är rasande. Varför lyssnar denna regering inte på honom, en gammal kommunikationsminister? Är han också omodern? Kanske eftersom Ulf inte finns med bland de 100 vanligaste namn­en givna till pojkar år 2006. Fast samma öde gäller Åsa, den ansvarige ministern för frågan (namn då givna till flickor förstås).

Det konsumeras för mycket medicin i Sverige. Det är ett hälsomässigt och ekonomisk problem. Piller i stället för samtal. Ändå ska apoteken göras mer tillgängliga. Ja, det betyder, vet vi från alkohol­debatten, att konsumtionen ökar. Särskilt i kombination med systemet för bidrag till sjukvården där patienter med hosta och förkylning ger klirr i kassan medan patienter med psykiska problem och andra svårdiagnosticerade sjukdomar är dyra och därmed riskerar få ännu fler recept. Göran, den ansvarige, borde veta bättre. Hans namn är lika omodernt som Åsas.

Skolan så, detta sorgebarn. Som gammal (och troligen omodern) lärare upprörs jag över dessa ständiga påhopp på skolan; läs lärarna. Varför gör ni inte uppror? Är vi så eländiga som denne Jan (tillika omodern enligt Statistisk årsboks analys över namn) hela tiden säger? Till denna skamliga kritik kommer friskolorna. Jag vill att vanligaste Erik (313 279 stycken) Johanssons (272 594 stycken) barn ska gå i samma skola som vd:ns, prästens och andra mindre vanliga folks barn. Ateistens och muslimens barn tjänar också på att mötas. Den sammanhållna skolan berikar barnen och samhället. Det är planerings- och kostnadsmässigt att föredra. Friskolor motverkar detta. Dessutom skapar de en miljöförstöring och ett tids­kaos för familjen med allt skjutsande till och från ­skolan.

Att vara moderna innebär uppenbarligen att bejaka ett samhälle där tågen trängs på spåren och biljetterna blir

dyrare. Det innebär att vi ska springa till doktorn lite mer. I detta samhälle blir det enklare att köpa medicin och vi kommer därmed att äta mer piller. Vi ska dela upp barnen redan från första stund, klassmässigt och religionsmässigt. Mammorna ska jobba deltid för att hinna hämta och

lämna med mera. Kort sagt; privatisering, konkurrens, medikalisering, individualisering är modernt. ­Planering, eftertanke, inte­gration, egenvård, sammanhållning är omodernt. Om det är så då är jag, Margareta, med glädje ett omodernt frun­timmer.

Margareta Winberg