Jag ser hur mina elever skjuts ihjäl

Debattören: Socialdemokraternas misslyckande i Malmö är totalt

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Våldet i Malmö har blivit grovt och många medborgare reagerar knappt längre på det, skriver debattören.
Foto: Urban Andersson, MONTAGE
Våldet i Malmö har blivit grovt och många medborgare reagerar knappt längre på det, skriver debattören.

DEBATT. Den 18 juni skedde på Drottninggatan i Malmö den våldsammaste gangsteruppgörelsen i modern tid i Sverige, med tre ihjälskjutna och ytterligare tre skadade varav en svårt. Detta med ett automatvapen och så nära som trehundra meter från två av våra polisstationer.

Tyvärr var det ännu en gång Malmö som utmärkte sig negativt. Vedergällning har redan skett då man skjutit ihjäl ytterligare en person på Lindängen samma vecka och ytterligare en person har blivit skjuten men klarade sig på grund av sin skyddsväst.

Våldet är ytterst grovt i vår stad numera och allt för många medborgare reagerar knappt längre.

Reagerade gjorde dock vår högsta styrande politiker i Malmö, Katrin Stjärnfelt-Jammeh (S), när hon skrev på Facebook att hon minsann ”blir seriöst arg”. Själv blir jag förtvivlad, ledsen, frustrerad, förbannad och mycket upprörd över att ytterligare en av mina gamla elever ryckts bort kraftigt i förtid genom detta dödliga våld.

Jag kan tyvärr i dag räkna i tiotal över det antal elever jag undervisat som numera inte längre finns ibland oss och som dött av en kula. Det är helt absurt när jag tänker på det. 

Under femton år var jag lärare i våra utanförskapsområden såsom Lindängen, Augustenborg, Hermodsdal och Rosengård. 

Inte vid något tillfälle har jag stött på en elev som jag inte kunde se godheten i, men någonstans på vägen in i vuxenlivet har familj och samhälle uppenbart svikit dem. Någonstans har möjligheten till en universitetsutbildning bytts ut mot snabba cash, droger och pistoler.

24 år har vårt styre haft på sig att integrera, aktivera och skapa framtidstro hos dessa ungdomar. Misslyckandet är totalt. Allt för ofta har jag hört från ungdomarna på dessa skolor att de är dömda på förhand och de har jämfört sig med utanförskapsområdena i Los Angeles. Trots ihärdiga försök från mig att förklara att den stora skillnaden är att all utbildning är kostnadsfri i Sverige, har allt för många ändå valt den enkla vägen in i kriminalitet.

När man kastade handgranater, mördade och sköt förra året var den politiskt ansvariga i frågan Andreas Schönströms (S) lösning CTC, Community that cares, ett program som har en ettårig analysfas innan man ens påbörjar sitt arbete. Det tog också nästan ett år av analyser innan man lyckades komma på vilka fem områden man skulle börja med, nu rekryterar man ansvariga för dessa områden och lagom till valet skall en stor trygghetskonferens gå av stapeln i Malmö. Samtidigt skjuter ungdomar ihjäl varandra på våra gator. Med det tempot vi har nu avseende mördade ungdomar kommer antalet dödsoffer slå alla tidigare rekord i Malmö.

Att ledande socialdemokratiska politiker blir seriöst arga hjälper föga dessa ungdomar som förlorat sin tro på sin framtid. 

Det krävs krafttag framöver för att få bukt med den känsla som allt för många ungdomar i våra utanförskapsområden har. Då räcker det inte att vänta på att CTC:s analysfas ska bli färdig.

Vi vill satsa på skolorna, där rektorer förväntas leverera en god utbildning och där skolor tydligt skall premieras när de levererar godtagbara resultat.

Övervakningskameror ska avlasta poliser i utsatta områden och väktare i områden som behöver trygghetssäkras, men viktigast av allt är ändå att politiken i Malmö börjar leverera en attraktiv stad som drar till sig arbetstillfällen för dessa ungdomar.

Känner man sig delaktig i samhället är man också rädd om det. Arbete är enda vägen in i samhällsvärmen och bort från utanförskap, segregation och kriminalitet. Det är dags för en förändring i vår stad, Malmö med dess många ungdomar har inte råd att vänta längre! Malmöalliansen står beredda att inleda arbetet att vända Malmö till en trygg stad igen.


John Roslund


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE