Moderaterna ljuger om pengar till svensk polis

MP: Röstade nej till vår satsning på 500 extra miljoner

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Moderaterna och Johan Forssell säger nej till polispengar de själva vill ha – och sedan behöver de ljuga om för att rädda ansiktet, skriver Martin Marmgren, rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet.
Moderaterna och Johan Forssell säger nej till polispengar de själva vill ha – och sedan behöver de ljuga om för att rädda ansiktet, skriver Martin Marmgren, rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

DEBATT. Våldet fortsätter att skörda tragiska rekord. 34 personer har skjutits ihjäl i år och antalet kvinnomord ligger på extrema nivåer.

Samtidigt har polisen svårt att räcka till i såväl det utredande som det förebyggande arbetet. Det råder resursbrist i alla delar av kärnverksamheten och polistätheten är för låg i hela landet. När jag förra veckan mötte företrädare för polisuppropet ”Det räcker nu” var underbemanningen en av de viktigaste frågorna.

Inte konstigt att M:s rättspolitiska talesperson Johan Forssell rasade när hans vårbudgetalternativ, med 500 miljoner mer till polisen, föll?

Forssell skrev bland annat ”Att MP och V inte fokuserar på rättsväsendet vet vi redan. Men S borde väl ändå veta bättre”.

Men Forssell vet att jag och MP tvärtom har drivit på för att ge rättsväsendet rätt förutsättningar i både lagstiftning och finansiering. Vi lade i april en satsning på just 500 miljoner till polisen för att anställa civila och frigöra poliser som kommenderats in till bland annat pass och receptioner.

Att poliser i polisbristens Sverige tvingas in på civila tjänster är en absurditet jag har lyft i åratal som fortfarande fortgår.

Forssell och hans samarbetspartier röstade dock ner satsningen.

Och till skillnad från budgetomröstningen, där jag och MP hade polispengarna i vårt eget alternativ men var bundna av ett förhandlingsresultat om hela vårbudgeten med tre partier (S, V, C) som inte hade det, så bestod utskottsinitiativet som Forsell med flera sänkte enbart av pengar till polisen.

Forssells försvar var att ett utskottsinitiativ skulle vara ”som att göra mål på träningen”. Detta trots att han vet att det är lögn, hade initiativet gått igenom hade polisen fått pengarna. Det är även en modell hans eget parti använt många gånger.

Kollegorna från ”Det räcker nu” lyfte även behovet av politiskt samarbete. Jag och MP har många gånger sett till att förslag från Forsell som varit bra för brottsbekämpningen har gått igenom riksdagen genom att ge den avgörande rösten och vid behov förhandla fram nödvändiga justeringar. 

När Forssell själv skulle rösta om de pengar till polisen som jag och MP lade fram, ett förslag som M i sak alltså håller med om, så röstade han och hans allierade i SD, KD och L nej.

Jag har fortfarande inte, trots upprepade frågor, fått något svar från Forssell om varför.

Den enda slutsatsen jag kan dra är att Forssell föredrog att kunna gnälla på Twitter när hans budget föll framför att agera ansvarsfullt för polisens bästa.

Johan, jag hoppas du kan backa ur tramset om att MP inte fokuserar på rättsväsendet och möta mig i en debatt om de rättspolitiska sakfrågorna i stället. Gärna här på Aftonbladet.

Så kan dina tankar om att ”lösa” problemen med integritetskränkande visitationszoner i samarbete med SD som även vill ha in militär, utegångsförbud och utvisning av familjer, möta min erfarenhet av vikten av att bygga tillit i lokalsamhällena för att lyckas med både brottsbekämpning och förebyggande arbete.

Jag har som polis upprepade gånger mött offer för det grova våldet. Jag kommer aldrig låta politiskt spel stå i vägen för att göra det som är rätt för dem som behöver ett samhälle som står starkare mot kriminalitet och övergrepp.

Jag har också engagerat mig i ett parti som alltid sätter det vi tror på före röstmaximering. Jag vill att politik ska handla om att söka de bästa lösningarna.

I stället har vi en höger som svansar efter SD och röstar ja till en misstroendeförklaring de inser är fel väckt, men nej till polispengar de vill ha och sedan behöver ljuga om för att rädda ansiktet.


Martin Marmgren, rättspolitisk talesperson Miljöpartiet, polis


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE