Stötande att kalla oss främlingsfientliga, Cuf

Slutreplik från SSU om arbetskraftsinvandring

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Cuf står i vanlig ordning alltid på arbetsgivarens sida – för dem är det viktigare med billig arbetskraft än att det ska vara bra villkor för de arbetare som kommer hit. Slutreplik från Lisa Nåbo, SSU.
Cuf står i vanlig ordning alltid på arbetsgivarens sida – för dem är det viktigare med billig arbetskraft än att det ska vara bra villkor för de arbetare som kommer hit. Slutreplik från Lisa Nåbo, SSU.

SLUTREPLIK. När SSU tar ställning mot utnyttjande av människor från andra länder, ett utnyttjande som leder till att löner och villkor dumpas i Sverige, försöker Cuf påklistra att vi är främlingsfientliga.

Fräckheten är stötande. 

Cuf struntar i de som redan arbetar i Sverige, som genom facklig organisering länge kämpat i motvind för drägliga löner. De tycker att löner ska pressas ned och att arbetskraftsinvandrare förtjänar lågavlönade jobb.

Cuf står i vanlig ordning alltid på arbetsgivarens sida – för dem är det viktigare med billig arbetskraft än att det ska vara bra villkor för de arbetare som kommer hit. 

Högern tar gärna upp klassresor som ett argument för att hålla lönerna nere.

Här går vår fundamentala skiljelinje. Klassresa innebär att vissa arbeten fortsatt ska ha sämre villkor än andra. Att det är befogat att en byggarbetare ska ha en lägre lön än en mellanchef på valfritt vårdbolag. Att klasskikten i Sverige är rättfärdigade.

Har man en låg lön så är det för att man inte förtjänar bättre, tycker Cuf. Vill man klättra på klasstegen så är det bara att anstränga sig mer och lämna sin klass. Vi menar att alla som jobbar förtjänar likvärdig respekt och schyssta villkor.

Cuf ​​har fel när de hävdar att arbetskraftsinvandrare inte utnyttjas systematiskt.

I utredningen om arbetskraftsinvandring framkommer att problemen med missbruket av systemet är betydande och mycket allvarliga. Människor utsätts för exploatering och tvingas arbeta långa dagar utan ledighet.

Det förekommer anställningar där det är underförstått att villkoren inte kommer infrias och arbetstagaren tvingas betala tillbaka delar av sin lön.

Den organiserade brottsligheten finansieras delvis av att man systematiskt utnyttjar arbetskraftsinvandrare. Dessutom utgör missbruket av systemet ett hot mot sund konkurrens, något Cuf borde värna. 

Cuf får gärna förklara vad som är invandrarfientligt med att arbetare inte ska utnyttjas på arbetsmarknaden.

Vi är övertygade om att integrationen gynnas av en arbetsmarknad som ger alla arbetare, oavsett om du vistas i Sverige med arbetstillstånd, söker bygga ett nytt liv till följd av flykt, eller om du är född i Sverige förtjänar skäliga villkor och löner som går att leva på.

Vår solidaritet stannar inte vid landsgränsen, den omfattar kompromisslöst varje arbetare.


Lisa Nåbo, förbundsordförande SSU


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE